Наскоро ви представихме някои тенденции, които биха могли да носят милиарди в бъдеще. От повечето от тези феномени в крайна сметка ще се облагодетелстват всички.

Ако обаче някой си е мислел, че може да стане милиардер от тях, се е заблуждавал, защото това са неща, които вече са измислени и хората вече ги разбират.

Истинското предизвикателство, което е и по-доходоносно, би било да се намери решение на проблеми, които озадачават инженерите от десетилетия или от повече време.

Ето няколко от тях:

1. Безжична енергия

Дигиталните устройства вече са толкова малки, че понякога е трудно да бъдат включвани към енергиен източник. По-дълготрайни батерии? Не. Според един от участниците в създаването на iPod Тони Фадел преследването на по-голяма ефективност при батериите е капан. Ключът е да се намерят начини да се изцеди още по-голяма ефективност от други части на устройствата — и да се краде енергия от нещата, които се намират около вас. Във Вашингтонския университет и не само там, разработват система за превърщането на съществуващите телевизионни и клетъчни трансмисии в енергиен източник. “Тази нова техника дава установява повсеместна комуникация, при която устройствата могат да общуват помежду си на безпрецедентно ниво и на места недостъпни досега,” казват учените.

2. Интернет за отдалечените места

Всички смятат, че това е приоритет. Изглежда обаче има труден и лесен начин това да се постигне. Трудният начин включва много скъпи регулаторни одобрения и инсталации. Лесният пък се оглавява от Google и се нарича Project Loon. Компанията планира да изпрати балони движещи се с енергия от възобновяеми източници на ръба на космоса, за да създаде интернет мрежа в отдалечените части на света. “Смятаме, че е възможно да се създаде обръч от балони, които летят около земното кълбо и осигуряват интернет под себе си ,” казват от Google.

Вижте още: Най-богатите изобретатели

3. Евтина слънчева енергия

Има два начина за намаляването на цената на слънчевата енергия в суров вид. Единият е да имаш суперевтина фотоволтаична клетка, с компромиса, че е неефективна. Разбира се, производството на по-ефективните клетки струва повече. Така всички се конкурират да създадат материал или процес, който елиминира тези компромиси. Може би сме близо: австралийски учени твърдят, че са постигнали ефективност на търговски мащаби с евтин материал, с които се е експериментирало преди век, но никога не е били използван за подобно нещо - перовскит. Учените твърдят, че биха могли да помогнат за намаляването на цената на слънчевата енергия със 75% до 10 цента на ват.

4. Евтини въглища

Технологията наскоро бе обсъдена Wired, където се твърдеше, че улавянето и съхранението на въглеродния диоксид “може би е по-важно, въпреки че за него се говори много по-малко, отколкото каквото и да били технологии за възобновяеми енергийни източници в продължение на десетилетия напред,” тъй като това би позволило на света да продължи да изгаря най-големия си източник на гориво. В статията също така се отбелязва, че “разработването на надеждни и големи съоръжения за улавяне и съхранение на въглероден диоксид ще отнеме време, няма да е привлекателен бизнес и ще бъде много скъпо.”

5. Супер евтини международни плащания

Това не е проблем, който засяга средностатистическия потребител директно, но таксите, които плащат финансовите институции, за да превеждат средства в чужбина могат в крайна сметка да паднат. Превеждането на суми от страна на емигрантите, също щеше да е много по-евтино, ако се изпращаха през децентрализирана мрежа. Това, разбира се, е проблема, който ще засегнат биткойн и подобни технологии, като Ripple.

6. Хапче, което наистина топи килограми

Светият граал на съвременното общество и поредното нещо, което може да се окаже неввъзможно. Въпреки всичко може да има начин. През 2012 г. учени от Калифорнийския университет обявиха, че генетично са проектирали мозъка на мишки, така че да намалява производството на ключов ендоканабиноид, който ни кара да посягаме често към мазните храни. Резултатите с, според The Week, са, че "Тези мишки живеели в състояние на хиперметаболизъм,’ изгаряйки мазнини много по-ефективно от обикновените мишки". Те не напълнявали въпреки, че поглъщайки много мазнини без да се движат много. Тяхното кръвно налягане дори било нормално, а при тях нямало риск от сърдечни болести или диабет.”

7. Евтино обезсоляване на водата

Недостигът на вода продължава да е в списъка с най-належащите проблеми на човечеството. Строенето на заводи за обезсоляване на вода обаче се оказа прекалено скъпо и неефективно. Има и компании, които с разработки са достигнали до процес използващ слънчева енергия, при който се потребява една пета от електричеството в сравнение с методите, които използват изкопаемите горива. Ако не се разработи нещо подобно ще трябва да продължим да разчитаме на усилията за съхранение на водата, което на практика означава, че вече сме изгубили.

Вижте още: Как да забогатея

8. Засичането или предсказването на големи природни катаклизми

Това е една доста сложна задача. До днес никой все още не е предсказал земетресение. В същото време броят на природните катастрофи, които нанасят щети за милиарди нараства неумолимо.

9. Непробиваеми пароли

Според Wired 2012 г. е била годината за разбиване на пароли. С брутална сила хакерите досега са успявали да преминат през всяка преграда създавана. Нещата може и да са по-добре. Инженерите работят по въпроса. Google, например, продължава да търси начини да превърне телефоните на хората или някакво друго устройство в компютърен “ключ за кола.”

10. Смъртта (Ето и 21 невероятни факта за смъртта)

Google, която за пореден път се появява в този списък, е наела биофизикът Синтия Кеньон от Калифорнийският университет в Сан Франциско да се присъедини към екипа на компанията работещ по проекта Project Calico, който има за цел да открие начин за забавяне на стареенето. Чрез експерименти тя успява да модифицира гена червей нематод, вследствие на което неговият живот се удвоява от 2 на 4 седмици. От екипът й сравняван постижението с това все едно да разговаряме с човек, който изглежда на 40 години, всъщност е на 80.