Това, което ще кажа, ще прозвучи малко странно. На мен лично ми се струва, че при цялостния подход в регулациите се получава точно това, което Майкъл Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса, каза преди мен, „ние сме възрастни хора”, а регулациите се опитват да ни възпитават така, както се възпитават малки деца. Видя се, че стана много сериозен скандал с манипулирането на либор и властите тръгнаха да се създават специални регулации как да не бъдат манипулирани индексите. Като прочетеш регулациите, ти се завива свят. Въпреки че не стана все още ясно какъв е бил механизмът на манипулиране, със сигурност ще последва регулация, директива, заяви Иван Такев по време на първия панел „Капиталов пазар” на форума „Шумът на парите”.

Според мен, подходът трябва да бъде друг – трябва да се опитаме ресурсите, които заделяме за нови и нови регулации, да бъдат влагани в промяна на манталитета на хората, които работят в тази сфера, така че да не мислят как да манипулират форекс и либор, допълни мисълта си изпълнителният директор на БФБ.

Промяната на приоритетите може да помогне в това отношение, категоричен е Такев. Той смята, че за да се постигне промяната, са необходими не десетилетия, а векове.

До каква степен би било полезно за развитието на капиталовия пазар в страната хоризонтална интеграция с голяма група?

Хоризонталната интеграция със сигурност би била полезна. Тя придава критична маса – нещо, което липсва на българския пазар, смята Такев. Повече от ясно е, че критичната маса може да се постигне по няколко начини, но за България това е най-приложимо. Ако разчитаме на organic growth, няма да ни стигне времето. Чрез придобивания също не е особено реалистично, освен ако не искаме да придобием борса в някоя африканска държава. Но резултатите при третия начин ще са с въпросителни.

Иван Такев застава твърдо зад идеята за хоризонтална интеграция с нещо по-голямо, което да постави нови възможности пред местните инвеститори. Колкото до вертикалната интеграция, според изпълнителния директор на БФБ, трябва да продължим да работим както до момента.

По отношение на въпроса дали да не бъде направен един деривативен пазар у нас, Иван Такев заяви, че за целта се изискват време и полагане на системни усилия.

При стартирането на панел „Капиталов пазар” модераторът Георги Български, член на Съвета на директорите на Българска фондова борса, зададе два любопитни въпроса към всички лектори, участващи в панела.

Първият работен ден на Иван Такев на борсата?

Моят първи ден сякаш беше вчера. Въпреки че беше преди 14 години. Беше съпроводен с много напрежение. Винаги, когато трябва да се доказвам персонално, се чувствам под огромно напрежение и притеснение.

Числото на Иван Такев?

Няколко са, но ще кажа 0. Няма да кажа 100 умишлено. Нула, защото прекалено често на всички ни, не само на мен, ни се случва да започнем от нулата и да се опитваме да градим, въпреки че някой друг вече е успял да положи труд в същата насока преди нас.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.