Регулаторите трябва да осигурят прозрачност, така че всички да спечелят, а бизнесът трябва да се нагажда към новите правила. Това заяви по темата за регулацията на капиталовите пазари Павел Чуприна, съветник на главния изпълнителен директор на Варшавската фондова борса, в панела „Капиталов пазар” по време на форума „Шумът на парите-2014”.

Естествено от гледна точка на отделния инвеститор има нужда от повече регулации, които да му осигуряват добра защита, но регулацията трябва да е прозрачна и ясна, така че всички участници да спечелят. Реалностите са такива, че в едни случаи част от бизнеса печели повече, в други не, важно е обаче бизнесът да се нагажда към новите правила, допълни Чуприна.

Той допълни, че регулациите стават все по-строги. Навсякъде в Европа се наблюдава битка за пазара на деривати и затова борсите търсят икономии от мащаба, постигана с вертикална интеграция и силна група. Тази синергия дава възможност и за вътрешно ограничаване на разходите. „Ние живеем във времена, когато борсите се оттеглят от основната си дейност и преминават към дейност, която им носи приходи”, каза още Чуприна.

По повод пенсионната реформа, която в момента тече в Полша, Чуприна заяви, че в краткосрочен и средносрочен план това ще се отрази положително на Варшавската борса, защото процесът е свързан с увеличаване на ликвидността, която произтича от възможността за увеличение на квотата на пенсионните фондове за инвестиции, извън Полша. Старата регулация предвижда инвестиции в чужбина до 5%, но реално фондовете инвестираха едва 1.5%.

Според новите правила тази година фондовете имат право на 10%, а от следващата година на 20% инвестиции извън Полша. Пенсионните фондове държат голям процент от акциите на борсата, но заради разширеното финансиране зад граница ще освободят ресурс, заяви Чуприна и допълни, че Варшавската борса не вижда заплаха в този процес, а по-скоро го приемат положително заради увеличената ликвидност.

В Полша остават още два месеца до крайния срок, когато хората ще трябва да изберат къде да оставят парите си и се предполага, че повечето граждани ще изберат държавата. „Хората не подкрепиха тези реформи”, заяви Чуприна и допълни, че това е лично решение, но когато мислим как ще се пенсионираме, трябва да мислим и каква ще е структурата на пенсията ни.

Ликвидността е и ключ към пазара на деривати, заяви Чуприна. На Варшавската борса този пазар е поравно поделен от външни и местни инвеститори.

На 12 април Варшавската фондова борса отбеляза 23 години от повторното си отваряне и това са години на растеж и успех, посочи Павел Чуприна, съветник на главния изпълнителен директор на Варшавската фондова борса, в панела „Капиталов пазар” по време на форума „Шумът на парите-2014”

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.