Австралийският долар поевтиня спрямо 16-те най-търгувани валути, след като централната банка на страната даде индикации, че вероятно ще запази рекордно ниските си лихви.

Австралийският долар докосна двуседмично дъно, след като Централната банка на страната прогнозира допълнителен капацитет на трудовите пазари в продължителен период в протокола от последната си среща през май.

Еврото се задържа близо до тримесечно дъно спрямо йената преди изказванията на ръководители на Европейската централна банка на фона на спекулациите, че финансовата институция ще облекчи паричната си политика следващия месец.

Централната банка на Япония започва двудневната си среща днес. Тайландският бат падна с най-много от два месеца, след като армията на страната въведе военно положение.

Австралийският долар падна с 0.3% до 92.99 щатски цента по-рано днес, след като докосна нивото от 92.95, което бе най-ниското от 6 май насам.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 139.22 йени в сравнение с вчера, когато докосна 138.62, което бе най-ниското ниво от 7 февруари насам. Еврото се разменяше срещу 1.3712 долара в сравнение с 1.3709 вчера. Доларът пък се търгуваше срещу 101.53 йени в сравнение със 101.50 вчера, когато достигна 101.10, което бе най-ниското ниво от 5 февруари насам.

От Централната банка на Австралия обявиха, че инфлацията е под контрол, а икономиката се пригодява към по-малкото проекти в сферата на природните ресурси.

Срещата на Централната банка на Япония започва днес на фона на прогнозите на 44% от участвалите в проучване на Bloomberg икономисти, че банката ще увеличи стимулите за икономиката до до края на юли.

Утре не се очаква да бъдат внесени промени в паричната политика на банката, която изкупува по около 7 трлн. йени (69 млрд. долара) държавни облигации на месец от април миналата година.

Президентът на подразделението на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър ще говори днес във Вашингтон, докато президентът на нюйоркското подразделение Уилям Дъдли ще говори в Ню Йорк ден преди публикуването на протокола от срещата на Фед на 29-30 април.

Тогава централната банка намали количеството на изкупуваните месечно облигации до 45 млрд. долара.

Тайландският бат поевтиня, след като армията в страната въведе военно положение след продължилата месеци наред политическа несигурност, която се отрази негативно на местната икономика и доведе до свалянето на премира Инглак Шинаватра.

Тайландският бат падна най-много с 0.6%, което бе най-голямото еднодневно понижение от 20 март насам, показват данни на Bloomberg. Тайландската валута в крайна сметка се търгуваше със спад от 0.1% спрямо долара на ниво от 32.50.