Американските акции затвориха слабата търговска сесия в понеделник на по-високи нива, като технологичните компании отбелязаха най-сериозен ръст. Търговските обеми на Wall Street бяха изключително ниски за трети път тази година и анализаторите подчертаха, че липсата на „лоши новини“ е причината за движението на акциите нагоре.

Ръстът обаче беше заглушен от смесени данни за сключените сделки. От AT&T се съгласиха да купят Direct TV, а от AstraZeneca отхвърли финалната оферта на Pfizer Inc.

„Имаше силна липса на новини днес и поради тази причина пазарите приключиха на по-високи позиции, тъй като нямаше нищо, което да ги задържи“, каза Чанинг Смит, директор в Capital Advisors.

При липсата на икономически данни инвеститорите обърнаха поглед към изказванията на двама от представителите на Фед в понеделник. Президентът на банката на Федералния резерв в Сан Франсиско Джон Уилямс каза, че най-вероятно ще мине повече от година, преди Централната банка да започне процедура по вдигане на лихвения процент.

Президентът на Фед в Далас ричард Фишър критикува представянето на Конгреса, като каза, че той действа като спирачка за ръста на икономиката и от Фед не могат да овладеят неговата агресивна политика за стимулиране.

AstraZeneca PLC отведе европейските фондови борси надолу в понеделник, след като отхвърлиха подобрената оферта от американския фармацевтичен гигант Pfizer Inc.

AstraZeneca бе водач и в листата на губещите, след като отбеляза спад от 11% в резултат на отхвърлената оферта от Pfizer Inc. на стойност от 55 паунда (92.48 долара) за акция. Председателят на AstraZeneca Лейф Джонсън каза, че настоящото предложение е минимално подобрено спрямо предишните, затова „офертата не може да бъде приета така лесно“.

Пазарният анализатор на AvaTrade Наем Аслам каза в писмено обръщение, че от AstraZeneca са взели правилното решение, като са отхвърлили сделката, тъй като от Pfizer са „подценили компанията и по наше мнение те не предлагат толкова, колкото тя струва“.

Някои фирми добавиха допълнително напрежение в Европа, понижавайки нивото на акциите си, след като ситуацията на пазарът за недвижими имоти в Китай продължи да се затяга.

Цените на “старото строителство“ в Пекин паднаха с най-голям темп от две години насам, а тези на новите жилища отбелязаха ръст за шести пореден месец, според данни на китайския национален статистически институт.

EUR/USD

Еврото отбеляза незначително увеличение спрямо долара в понеделник. Вече четвърта поредна сесия двойката се търгува в тесни граници между подкрепата при 1.3642 и съпротивата при 1.3774. Ако бичите настроения надделеят, съпротивата ще бъде преодоляна и валутите ще се насочат към нивата при 1.3903. Новата седмица стартира на цена от 1.3691, като трендът запази неутрален характер в началните часове на търговията. По-значимо възходящо движение бе регистрирано следобед, когато бе достигнат връх при 1.3733. Финалът бе даден на курс от 1.3708.

Подкрепа: 1.3642; 1.3578;
Съпротива: 1.3774; 1.3903; 1.3992;

GBP/USD

Паундът записа неутрална сесия спрямо долара в понеделник. След слабото увеличение в петък, днес съществени изменения в цената не бяха регистрирани. Стартът бе даден на ниво от 1.3815, а курсът на затваряне бе с 3 пипса по-нисък. В началото трендът бе неутрален, но около обяд придоби бичи характер. Връх за деня бе достигнат при 1.6843, след което балансът на силите бе изравнен. Ако все пак възходящото движение стане по-упорито, съпротивата при 1.6873 ще бъде пробита.

Подкрепа: 1.6730; 1.6657; 1.6552;
Съпротива: 1.6873; 1.6997;

USD/CHF

Втора подред неутрална сесия бе записана от долара спрямо швейцарския франк в понеделник. Посоката на движение на двойката все още остава твърде неясна. Ако бичите настроения вземат превес, съпротивата при 0.8958 ще бъде приближена. В противен случай подкрепата при 0.8882 ще бъде преодоляна. Сесията бе стартирана на ниво от 0.8917, като в началото валутите бяха ориентирани надолу. След като бе достигнато дъно за деня при 0.8903, загубите бяха възстановени. Така разликата между най-ниската и най-високата стойност бе едва от 19 пипса.

Подкрепа: 0.8882; 8814;
Съпротива: 0.8958;

USD/JPY

Доларът регистрира динамична търговия спрямо йената в понеделник. Въпреки променливите нива, в крайна сметка цените на отваряне и затваряне на сесията бяха близки, съответно 101.53 и 101.49. Междувременно подкрепата при 101.18 бе пробита около обяд, но валутите не се задържаха дълго под нейните нива. В началото на търговията низходящият тренд преобладаваше. Дъно за деня бе записано при 101.10, след което загубите бяха напълно възстановени.

Подкрепа: 101.18;
Съпротива: 102.35; 103.00;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа