Фермер от Добричко ще плати 16 000 лева наем за сто декара нива в землището на Генерал Тошево. Това стана ясно, след като в добруджанския град се проведе конкурс за отдаване на земи от общинския поземлен фонд за стопанската 2014 – 2015 г.

Постигнатата цена от 160 лева за декар е изключително висока, на практика това е най-скъпата площ от поземления фонд в България. Парцелът се намира в землището на с. Бежаново. В рамките на проведения търг са предложени 28 оферти на земеделски производители от района, които са наддавали за 13.5 декара общински земи.

С постъпилите ценови предложения на първата процедура са договорени 12.3 дка при средна обща цена 112.78 лв. Между 125 и 128 лева са средните цени, дадени за декар, в землищата на селата Горица, Конаре, Рогозина и Сираково. Неотдадените на първия конкурс парцели ще бъдат договорени на втори, който ще се проведе на 18 юни.

Постъпленията в общинската хазна след първия конкурс за отдаване на земи от общински поземлен фонд възлизат на 1.4 млн. лева. Тази сума формира най-голямото перо от собствени приходи в общинския бюджет, като средно съставлява 12 ­ 15% от неговата рамка.

Междувременно фермери от региона съобщиха, че състоянието на посевите с пшеница в региона е много добро, посочва вестник "Монитор".

Има достатъчно влага, не са констатирани болести, както и активни колонии на полски мишки, както преди години. В Добричка област са засети 1.236 млн. дка с жито и производителите очакват добра реколта. Регионът е известен като най-големия производител на хлебно зърно у нас.

При посещението си в Добрич зам. земеделският министър Явор Гечев не се ангажира с прогнози за реколтата тази година. „Годината е много динамична и районите не си приличат. На много места паднаха градушки и проливни дъждове. Има сериозни валежи във Видинско. Там, където има поражения, земеделските служби изготвят протоколи”, коментира той.

Според думите му прогнози за зърнопроизводството до жътва не могат да се правят заради бързо променящата се обстановка.

Внимателно се следи и ситуацията в Украйна както заради обстановката, така и заради факта, че тя е един от най-големите производители на пшеница в тази част на Европа.