Днес японската централна банка стартира двудневна среща относно паричната си политика. Преди няколко месеца пазарните участници залагаха за допълнителни стимули от страна на финансовата институция, предвид на повишението на ДДС-то през април.

Към днешна дата обаче тези залози са изключително малки, а причината – доброто състояние на японската икономика, въпреки повишения данък.

„Икономистите все повече очакват като по-вероятен сценарий японската централна банка да не добави към стимулите, предвид на добрите данни, които излязоха за състоянието на икономиката“, коментира Джунко Нишиока, главен икономист в Royal Bank of Scotland в Токио, цитиран от CNBC.

“По-добрият фундамент най-вероятно ще окуражи финансовата институция да се въздържи от допълнителни монетарни стимули“, допълва още специалистът.

Изнесени вчера данни посочиха повишение на машинните поръчки в страната с най-много в историята през март, като това се очаква да се запази и през април.

Данните добавиха оптимизъм към резултатите за ръст на икономиката на страната с 5.9% на годишна база през първото тримесечие на годината, което бе най-ускореното повишение от близо три години насам.

„Централната банка е напълно права да очаква да види по-нататъшни данни за икономиката, преди да осъществи определени мерки по стимулиране, защото в противен случай това би понижило надеждността на институцията“, според Вишну Варатан, стратег в Mizuho Corporate Bank, цитиран от CNBC.

Основният японски индекс Nikkei, който се повиши през изминалата година с цели 57% заради агресивната политика на централната банка и слабата йена, е загубил 14% от стойността си до момента през тази година.

„От фундаментална гледна точка Япония изглежда интересна, пазарните оценки са добри и печалбите са относително добри“, коментира Чарлз Бланкли, инвестиционен стратег в Gemmer Asset Management, пред CNBC.

“Но много хора са загубили доверие в политиката на администрацията, както в централната банка, така и в правителството за провежданите структурни реофрми, което натежава над Nikkei”, допълва още Бланкли.

Според редица икономисти централната банка на Япония ще трябва да повиши програмата си по обратно изкупуване на активи, ако иска да достигне целената инфлация от 2% в следващите две години.