Ще бъде ли успешен летният сезон 2014 и ще се сбъднат ли обещанията на икономическото министерство за ръст в броя на туристите? Ако не - коя ще е причината - влажно лято, кризата в Украйна или слабата реклама в Западна Европа?

Докато чакаме есента, за да преброим “пилците” от традиционни пазари като Англия, Германия и Русия, репортери на “Труд” разпитаха по черноморските ни курорти какви нови забавления са приготвени за летовниците това лято. И как туроператори и хотелиери се опитват да привлекат и туристи от пазари, непознати за България досега.

Голф, хазарт и исторически забележителности. Заради тези три неща по нашето Черноморие идват за кратко туристи от страни, за които България още е бяло петно на картата. По правило това са предимно индивидуални почиващи, за които плажът е просто част от пейзажа.

Най-екзотичните гости по Северното Черноморие това лято ще са от островната карибска държава Тринидад и Тобаго. Фамилия оттам ще отседне в луксозен спа хотел в курорта Св. св. Константин и Елена. Покрай конгресните и спортните прояви в Албена ще дойдат бразилци и индийци.

Отделно японци, китайци, корейци, тайландци и новозеландци пристигат за по 2-3 дни като част от общи културно-опознавателни турове в Румъния и България, обясниха екскурзоводи.

Голф игрищата край Балчик и Каварна са голям потенциал за развитието на елитен туризъм, категорични са те. През последните 2-3 години местни туроператори посрещат заможни голфъри от ЮАР, Белгия, Англия, САЩ и Австралия.

“Кацат в Букурещ, обикалят трите игрища и продължават към други голф дестинации на Балканите. Не уреждат пътуването си чрез интернет, а чрез познати, които вече са били тук и са останали доволни”, поясни туроператорът Тихомир Тачев.

Спа, комар и пазар са забавленията на най-голямата група от т.нар. екзотични летовници - арабите.

Най-много са кувейтците

Многолюдните фамилии обикновено отсядат в 5-звездни хотели на Златни пясъци. Докато жените се глезят с лечебни и разкрасителни процедури и разглеждат моловете във Варна, мъжете пробват късмета си в казината, където играят рамо до рамо с израелци и турци.

Кувейтците прииждат до късна есен и резервират почивки за по 3-4 седмици. Тази година ваканциите им ще започнат през август, след края на Рамазана.

“Те много държат на комфорта и доброто обслужване, радват се на отстъпките за деца. Не ходят на плаж. Някои правят обиколни турове във вътрешността на страната. Арабският пазар е с голям потенциал, който не усвояваме заради визови проблеми и липса на удобни въздушни връзки”, коментира Джани Шарков, който вече 35 години води туристи от арабските страни и Близкия изток.

Според него у нас оттам идват хора от средната класа. Заможните саудитци се броят на пръсти, защото минават през иглени уши, за да получат българска виза. Бутикови са и гостите от Йордания.

“Преди две лета дойдоха около 300 души, м.г. нямаше нито един. Тази година чакаме повече йорданци, тъй като от 28 юли тръгва чартърна линия Варна - Аман. И от други страни потокът ще се увеличи заради директната линия между Варна и Истанбул”, прогнозира Шарков.

Според него чрез тази линия можем да привличаме туристи и от Гърция, стига комшиите да имат удобни нискотарифни връзки до турския мегаполис.

Директно до Варна по Великден за първи път долетя самолет от Родос. Втори ще има наесен. Чартъри догодина може да доведат на нашето море и жители на автономния иракски район Кюрдистан. Браншът чака обещаното от държавата консулство в столицата Ербил, за да заработи за отварянето на този непознат, но богат пазар.

По Южното Черноморие не очакват “екзотични” туристи. В Слънчев бряг се надяват сезонът да е силен поне колкото миналогодишния, но не са оптимисти. “Първоначално мислехме за 6% ръст на туристите, но оттатък морето се води гражданска война”, коментира ситуацията с Украйна Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в курорта.

Има отлив и на западняци - германци и британци. Иначе от Обзор до Поморие всяка година летуват по около 500 000 души.

Според хотелиери тази година се е засилил израелският пазар. Първите туристи, които дойдоха още през април в Слънчев бряг, бяха именно израелци. През май в комплекса почиват австрийски пенсионери.

На юг, в Приморско, отново се надяват на туристи от Чехия. И тази година тук ще има командировани чешки полицаи, които да помагат на сънародниците си и да ги напътстват за сигурността им. През миналата година това бе полицайката Мирослава Мюлерова, която владееше български перфектно. Тогава тя сподели пред журналисти, че е “баир будала” и освен морето обича и българските планини.

Общото мнение обаче е, че пак руснаците ще спасяват сезона. “Тези туристи много пият и много харчат”, коментират туроператори. Запитвания за почивки у нас от пазари като Литва, Латвия, Естония и Унгария са получили от компанията за ваканционни имоти “Грийн лайф”. Според техния анализ търсенето се променя и традиционната ол инклузив форма вече не е най-атрактивна.

Все повече туристи държат сами да управляват времето си през почивката. Предоставянето само на закуска и вечеря позволява целият ден да е свободен за индивидуални забавления. Чужденците предпочитат екскурзии до вътрешността на страната, по поречието на Ропотамо, в Странджа, в Несебър.

Посещават различни природни забележителности, а някои използват близостта до Турция, за да отскочат и до Истанбул, допълват от “Грийн лайф”. Само гъвкавото поведение на представителите на сектора и доброто познаване на чуждите туристи и техните изисквания ще гарантират сравнително успешен сезон, смятат в компанията.

Нов аквапарк и адреналин на север

Чисто нов аквапарк е най-голямата атракция, която ще предложи курортът Албена на гостите си за юбилейния си 45-и сезон. “Аквамания” ще отвори врати през юли. Водният атракцион с канадски пързалки се шири на площ от 40 000 кв. м до Вариете театъра.

След успеха, който пожъна миналото лято плажната библиотека, сега отварят още две - в южния и северния край на комплекса. Книжният фонд непрекъснато се обогатява от дарения и вече съдържа различни жанрове литература на 15 езика, похвалиха се от курорта. Освен духовна храна на пясъка дебютно ще има 6 дни в седмицата анимация за деца и за възрастни.

За туристите в курорта ще има безплатен WiFi и на брега, и във всички открити зони. Соларни душове и 100 нови велосипеда за екоразходки са сред останалите екстри, с които Албена посреща лятото.

От юни в комплекса ще цари и африкански дух. Тогава отваря плажният бар “Ганвие”, който пресъздава атмосферата на едноименно наколно селище в Бенин, Западна Африка.

За любителите на сладоледа най-доброто място това лято ще са северните морски бани във Варна, където ще има огромен сладоледен бар.

За пристрастените към новите технологии на Алея Първа край Морската градина ще бъде монтирано 6D кино. Феновете на екстремните спортове ще могат да изпробват непознатия у нас, но популярен в САЩ, Германия и Испания блобинг. След 1 юни на Първа буна на плажа ще бъде надут гумен ръкав.

В единия му край застава човек, а в другия скача втори, който изстрелва първия във водата, обясни механизма на водния катапулт Андрей Василев, пълномощник на концесионера на варненските плажове “Лазурен бряг 91”. “Ще предлагаме и уейкборд, теглен от скутер”, добави той.

Възражда се и крайбрежното пътническо плаване, което беше замряло през последните 24 години. През 2011 и 2013 г. бяха направени опити комети да свързват Варна и Златни пясъци с Бургас и Созопол. Цените за пътуване с тях варираха от 55 до 90 лв., но начинанието се оказа нерентабилно и линиите бяха затворени.

Това лято моторна яхта ще предлага разходки до Балчик, а при желание - и на юг. “Морска администрация” разреши лодката да спира направо на Втора буна, за да е удобно на плажуващите. Такива пътувания търсят не само чужденците, но и българите”, допълни Василев. Цените и маршрутите още не са уточнени.

Разходка с лодка до остров на юг

Най- новата атракция в Бургас това лято е разходка с кораб до остров Св. Анастасия. 9 лв. струва билетът за катамарана “Кук”. На острова има ресторант, в който се приготвят морски дарове по стари бургаски рецепти, “лекарна”, в която се предлагат чай и отвари, и зона за релакс и разходка.

Желаещите могат да нощуват в хотелския комплекс. Червеният “Кук” се движи по разписание и има по 3 курса на ден, стига някоя морска буря да не обърка сметките на капитана.

По езерото Вая край Бургас човек може да се разходи и с кану-каяк. Цената е 3 лв. за час и 10 лв. за повече от 3 часа. За ученици, студенти и пенсионери тарифата е 2 лв. на час. Вече има осигурени 10 каяци, а инструктор ще провежда кратък курс на желаещите да се качат в едно- и двуместните водни съдове.

От това лято за туристите в Несебър се отваря уникален Духовен път, който превежда гостите на живописния полуостров през 8 старинни храма. В една от църквите - “Св. Стефан”, има уникални стенописи от XVI век. Предание гласи, че преди да отплават, моряци и рибари идвали в храма и рисували лодките си по стените с молитва да се върнат живи и здрави у дома. Тези рисунки могат да се видят и днес.

3 в 1: Плаж, кални бани и чаша вино

За туристи, които искат да съчетаят море, спа, вино и културни развлечения, мястото е Поморие. Курортът предлага комбинация от плаж и калолечение. Градът е известен отдавна с лечебните свойства на минералната си вода, калта и лугата от Поморийското езеро. Това дава възможност местните санаториуми и спа хотели да извършват целогодишно оздравителни процедури.

С лиманната кал най-често се извършват масаж, електролечение, подводен масаж и кални бани. Тези процедури се отразяват благоприятно при проблеми с опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични проблеми и кожни заболявания.

За любителите на виното се организират посещения на местни изби, където освен дегустация на място се наблюдава и процесът на винопроизводство. Цената за дегустация варира според менюто. За три вина - бяло, розе и червено, обичайно е 20 лв.

Почитателите на културния туризъм и историческите забележителности също има какво да видят в Поморие. Тракийска антична куполна гробница е единствената по рода си на Балканския полуостров. Тук се намира и единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България - “Св. Георги”.

Туровете на екскурзоводите задължително минават през най-старата сграда в града - построената през 1763 г. църква “Преображение Господне”, както и през единственият в страната музей на солта.

Варна вече има туристически сайт

Хотели, заведения, магазини и клубове във Варна получиха възможност да се рекламират безплатно на едно място - в туристическия сайт Visit.Varna.bg. Общината инвестира в него 6000 лв. и се надява на добър ефект, обясни кметът Иван Портних. Чрез безплатна регистрация в сайта всеки може да рекламира своя обект, а потребителите да правят онлайн резервации.

Данните са на 5 езика - български, руски, немски, английски и румънски. Платформата предлага богата информация за забележителностите и транспортните връзки в града и курортите. Чрез интерактивна карта туристите сами могат да си начертаят маршрути. Приложението “Варна винаги с теб” дава възможност сайтът да се ползва и чрез мобилен телефон.