Една от компаниите, които успяват да устоят на понижението в цените на смартфоните, е щатската Apple. Дали това ще се промени с излизането на новия модел iPhone 6 на компанията? Според специалистите: не разчитайте на това...

Въпреки че средните цени на смартфоните се очаква да се понижат с 21 долара до края на годината, средната цена на популярния модел на Apple се очаква да поскъпне със 7 долара, според прогнози на IDC.

Вижте още: Най-добрите смартфони според различните параметри

Смартфоните по света ще струват средно 314 долара през тази година спрямо 335 долара през миналата.

Понижението ще се предопредели основно от поевтиняването на смартфоните с операционна система Android, чиито цени ще паднат до 254 долара средно през 2014 г. спрямо 276 долара година по-рано.

Очаква се да поевтинеят и моделите с операционна система Windows. Тяхната цена може да се понижи до средно 265 долара спрямо 301 долара през 2013 година.

В същото време средната цена на моделите iPhone се очаква да нарасне до 657 долара средно спрямо 650 долара през миналата година.

Спекулациите за представяне на нов модел с по-голям екран са друг фактор, който кара специалистите да не очакват понижение в средните цени на популярния модел.