Докато сме млади, въпросът за това как ще живеем, след като се пенсионираме, не ни се струва чак толкова актуален. Истината обаче е, че ако разчитаме на двата задължителни стълба на пенсионната система, едва ли ще съумеем да си подсигурим желания стандарт на живот на старини.

Причините – непрекъснатото застаряване на населението и фактът, че процентът на неработещите спрямо този на работещите непрекъснато се увеличава.

„Тенденцията на пазара на спестявания е към нормализация - към намаляваща доходност от депозитите“ коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по време на проведена пресконференция в Правец.

„Разбира се, финансовата култура на тази част от населението, която няма проблем да различава квадратчето от кръгчето, е таргетът на едни по-сложни продукти и предлагане на варианти, които носят по-добра доходност и сигурност“, допълни още Хампарцумян.

За съжаление, статистиката сочи, че започваме да спестяваме, когато наближим пенсионна възраст – основно между 50 и 55 години.

Дали това е достатъчно обаче?

„Това не е достатъчно“, според София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България. Много е малък процентът на онези хора между 25 и 30 години, които спестяват за пенсиониране.

Допълнителното пенсионно осигуряване дава възможност за гъвкавост във времето – като например пенсиониране пет години преди пенсионната възраст, ако преди това са направени необходимите действия за подсигуряване на старините, допълни Христова.

Всеки един от нас би следвало да си задава въпроса не дали, а кога да се включи. Допълнителен стимул за включване са дънъчните облекчения, които ще получите.

Един пример: ако получавате 1 148 лева, при което 148 лева са осигуровки, данъчната основа е 1000 лева, месечната вноска е 100 лева, данъчното облекчение е 10 лева. Внасяте 20 години. Натрупаната сума е 34 951 лева, което е пенсия от 336 лева, като от нея 36 лева идват от 10-те лева данъчна отстъпка.

Ако утре започнете да получавате пенсия, тя е данъчно освободена. Тоест на входа се ползва данъчно облекчение, а на изхода не се плаща данък върху пенсията, която получавате.

Кога е нормално да започнем да спестяваме?

Тове е основен въпрос, който всеки трябва да си зададе, като трябва да вземе предвид фактора време и промяната на стойността на парите. Казано по друг начин, колкото по-рано, толкова по-добре. Ето и един пример в тази насока:

Двама младежи на по 20 години – Иван и Петър, започват да мислят за пенсионирането си. Иван започва да внася 500 лева годишно в края на всяка година. След 20 години спира.

Петър решава, че му е рано да мисли за пенсиониране и ще започне да спестява, но 20 години по-късно. За да навакса, ще спестява по 1000 лева годишно и ще прави вноски 25 години.

Какви са резултатите? Двамата се пенсионират – Иван има натрупани 71 289 лева срещу вноски от 10 000 лева. Петър, който е с внесени 25 000 лева, има натрупани едва 55 139 лева.

Въпреки че Иван е спрял да внася, факторът време е работил. Това до голяма степен дава и отговор на въпроса кога да започнем да спестяваме – час по-скоро.