Страните по света трябва да предприемат мерки, за да избегнат нов срив в цените на имотите, предупреждават от МВФ. От фонда публикуваха нов доклад, сочещ, че цените на имотите са значително над средните в дългосрочен план в много от страните.

Предупреждението на МВФ посочва как повишението на цените на недвижимите имоти в глобален мащаб от вече високите им стойности се превръща в една от основните заплахи за стабилността на икономиката.

Според валутния фонд страните по света все още не успяват да отбележат значителен прогрес в ограничаването на ръста в цените на имотите и поставянето им под контрол.

Въпреки че механизмите за ограничаване на ръста в цените на имотите все още са в процес на разработка, това не бива да е извинение за бездействие, коментират официални представители на МВФ.

Високи остават цените на имотите в страни като Австрия, Белгия, Канада, Норвегия и Швеция.

Повишението на имотите до голяма степен се подхранва от стимулиращата политика от страна на повечето централни банки по света и ниските лихвени нива. Това е довело до повишаване в цените на недвижимите имоти до нива, които според МВФ застрашават стабилността на световната икономика.

В Канада, например, цените на имотите са с 33% над средното им ниво в дългосрочен план, съпоставени с доходите на населението и с 87% над средните им нива, съпоставени с наемите за по-дълъг период от време. Тези стойности за Великобритания са съответно 27 и 38%.

Цените на имотите в развиващите се страни бележат най-бърз темп на повишение, като са нараснали с над 10% на годишна база във Филипините, с 9% в Китай и 7% в Бразилия.

В някои случаи цените на имотите се възстановяват след световната рецесия, в други обаче, те продължават с възходящия си тренд, коментират от МВФ.

Имотите са поевтинели с най-много в периферията на Европа, като са намалели със 7% за последната година в Гърция и с 6.6% в Италия. В Испания понижението им е 5%.