Дубай е регистрирал най-голям ръст в цените на недвижимите имоти в световен мащаб през изминалата година, въпреки усилията на правителството да охлади пазара, сочи анализ на консултантската агенция Knight Frank.

Цените на имотите са поскъпнали с 27.7% през изминалите дванадесет месеца до март 2014 година, което е най-ускореното им повишение сред следените 54 пазара.

Известно забавяне се наблюдава в ръста на цените на имотите в Дубай през първото тримесечие на годината, повишили се едва с 3.4% на тримесечна база, на фона на 9.2% през сравнимото тримесечие на миналата година.

В усилията си да охладят пазара властите в Дубай удвоиха транферните такси и ограничиха ипотечните кредити в страната през октомври миналата година. Мерките явно започват да дават своето отражение, според анализатори от имотната агенция.

Китай и Естония заемат второто и третото място по ръст на цените на имотите в света съответно с повишения от 17.5 и 16.2%.

Междувременно САЩ, Австралия и Исландия влязоха в топ десет на страните с най-голям ръст в цените на недвижимите имоти за последната една година. Така те се присъединиха към страни като Турция и Бразилия.

Цените на имотите в САЩ са нараснали с 10.3% през последната една година, докато тези в Австралия и Исландия са нараснали с 10.9 и 9.7%.

Мерки като ограничаване на кредитната активност от страна на властите в страни като Сингапур са довели до забавяне на ръста в цените на имотите. В същото време допълнителните стимули за икономиката в Япония не успяват все още да инициират ръст в цените на недвижимата собственост.

Повечето страни, отчели понижения в цените на недвижимите имоти, са в Европа. Хърватия, Кипър и Гърция са оглавили класацията по спад с понижения от съответно 9.7, 8.7 и 8.4% през последната година. Като цяло обаче се наблюдава забавяне в темповете на понижение на Стария континент.

По региони страните от Близкия Изток и Южна Америка са оглавили ръста в цените на имотите през последната година.

Като цяло стойността на недвижимите имоти в световен мащаб се е повишила с 0.6% през първото тримесечие на годината, което е значително под ръста от 1.2% през четвъртото тримесечие. На годишна база цените са скочили с 7.1%.