Азиатските индекси се повишиха след ръста на щатските до нови рекордни стойности. Оптимизмът на Фед до голяма степен се отрази на световните фондови пазари. Японският Nikkei 225 поведе повишението на индексите в региона, въпреки поскъпването на йената.

„Вчерашните коментари на Фед включваха повече от една добра новина, което е позитивно за настроенията в Япония“, коментира Нобухико Куромачи, стратег в Mizuho Securities, цитиран от Bloomberg. “Фед смята, че щатската икономика е в правилния коловоз, като също така намекна за ниски лихви за по-дълго от настоящите очаквания“, допълва още специалистът.

Междувременно, напълно очаквано, Фед намали обема на ститмулите с нови 10 милиарда долара до 35 милиарда долара на месец.

Виж още: МВФ занижи прогнозирания ръст на САЩ, какво значи това за лихвите?

Доларовият индекс се понижи, като загуби 0.2% от стойността си. Най-сериозно бе понижението на щатската валута спрямо канадския долар, еврото и франка.

Настоящите коментари от централната финансова институция в известна степен противоречаха на тези от миналата среща на резерва, когато Джанет Йелън заяви, че повишението на лихвите може да се случи по-рано от пазарните очаквания.

Лихвите по щатските държавни облигации се понижиха рязко след направените изявления.

„Коментарите от страна на английската централна банка са окуражаващи за нормализиране на паричната политика, независимо колко плавно ще става това. Напълно противоположно Фед затвърждава, че ще се движи по приетия курс, въпреки повишението в инфлацията и подобрението на пазара на труда“, коментира Марк Чандлър, валутен стратег в Brown Brothers Harriman, цитиран от Bloomberg.

При суровините петролът продължава да се търгува близо до най-високите си стойности. Типът брент се повиши до нива от 114.26 долара за барел.

Индексът MSCI, следящ представянето на азиатските пазари, се повиши с 1.1% и се приближи към шестгодишния си връх. Японският Topix добави 1.5% към стойността си, което е третото му поредно дневно повишение.

Коментарите на Фед се отразиха добре и на цената на златото. Благородният метал се търгува при нива близки до най-високите му за последните три седмици от 1 278 долара за унция с незабавна доставка.