Най-големият банков провал в България от 17 години насам изглежда няма да попречи на първата емисия еврооблигации на страната от 2012 г., тъй като ниските нива на задлъжнялост вдъхват увереност на инвеститорите, посочва в коментар Bloomberg.

Министерството на финансите се среща с облигационери тази седмица, за да продаде дълг за 1.5 млрд. евро (2 млрд. долара), обявиха от институцията на 18 юни. Миналата седмица централната банка се съгласи да спаси Корпоративна търговска банка, след като четвъртата най-голяма банка в страната изпадна в ликвидна криза.

Случилото се няма да разубеди инвеститорите да си купят новите ценни книжа, зщаото публичният дълг на България, която е най-бедният член на ЕС, е сред най-ниските като дял от БВП, казва Луц Рьохмайер от LBB Invest.

Опасенията около състоянието на банките в страната повиши лихвата по еврооблигациите й с падеж през юли 2017 г. до тримесечен връх вчера.

“Проблемът с банковия сектор ще ограничи малко апетита към нови български облигации, но основното търсене ще бъде налице,” казва Рьохмайер, който планира да купи от ценните книжа. “Задлъжнялостта на правителството е толкова ниска, че евентуалното спасяване на банки няма да промени кредитните показатели много.”

Облигациите може да бъдат пласирани днес, а падежът на дълга ще бъде през септември 2024 г., твърди запознат източник, пожелал анонимност.

България се завръща на дълговия пазар в момент, когато стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ) карат инвеститорите да купуват активи с по-висока доходност.

Набраните от емисията средства ще позволят на страната да изплати доларови облигации за 1.1 млрд. долара с падеж през януари и вътрешен дълг в размер на около 1.3 млрд. лв., заяви министърът на финансите Петър Чобанов на 6 юни.

България успя да премине през кризата без да прибягва до спасителни заеми, но изпитва затруднения да съживи икономиката си.

На 13 юни Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на страната от BBB на BBB-, което е една степен над джънк.

Проблемите с Корпоративна търговска банка и политическата несигурност повишиха през последния месец лихвата по еврооблигациите на България с падеж през 2017 г. с 22 базисни пункта, или 0.22% процентни пункта, до 1.50% вчера, което бе най-високото ниво от март насам.

Премията, която инвеститорите искат, за да притежават тези облигации вместо сходни германски облигации, нарасна до четиримесечен връх от 142 базисни пункта, показват данни на Bloomberg.

Централната банка ще увеличи капитала на КТБ след одит на активите и задълженията й, а банката ще отвори отново врати на 21 юли, обявиха от БНБ на 22 юни - два дни, след като поеха контрол над финансовата институция.

“Най-големият въпрос, който пораждат затрудненията около банката, е “защо правителството и централната банка позволиха да стигне толкова далеч,” казва Саймън Кихано-Еванс, ръководител на подразделението за развиващите се пазари на Commerzbank AG. “Препоръчваме да се подхожда внимателно.”

Проблемите около банката не променят плановете на България да се срещне с инвеститори в Германия, Великобритания, Франция и Австрия през тази седмица, заяви преди няколко дни говорителят на финансовото министерство Мая Миланова.

Публичният дълг на България възлиза на 23% от БВП, колкото е и този на Люксембург. За сравнение, в Полша той е 49%, в Германия 76%, а средното ниво за еврозоната е 96%. Естония е единственият член на ЕС с по-малка задлъжнялост от България. Нейният дълг възлиза на 9.8% от БВП, според данни на Европейската комисия.

“Пласирането на новите облигации не би трябвало да е голям проблем за България,” казва Рьохмайер. “Облигациите имат стойност, определяна от дефицита и лихвите са атрактивни.”