Нов модел електромобил, изработен от учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм беше представен в Чепеларе. С него отборът участва в тазгодишното издание на “Шел Еко-маратон” и спечели престижното 27-мо място в цяла Европа. Това е и единственият ученически отбор, представящ България в престижното състезание, което има вече 30-годишна история, съобщава БНТ.

На надпреварата в холандския град Ротердам учениците от Чепеларе се явиха с изцяло нов дизайн на прототипа. Върху него са работили цяла година, особено усилено в последния месец преди състезанието.

- Трудно беше, но се справихме, – споделя дизайнерът на прототипа Димитър Учиков.

- Автомобилът беше супер на пистата, беше изправен…пистата е голяма, имаше много завои. Но тази година пистата беше обърната наопаки, имаше повече изкачвания, по-малко инерция имаше, – казва пилотът Николай Бутев.

С прототипа Ники е изминал 93 километра,което е сериозно постижение за електромобил, конструиран от ученици. Младите таланти от Професионалната гимназия в Чепеларе вече мислят за подобрения, за да постигнат още по-добри резултати следващата година. Пожела им го и менторът на отбора – олимпийската шампионка Екатерина Дафовска. Учениците получиха и пълната подкрепа на община Чепеларе. Кметът Тодор Бозуков обещава подкрепа:

- Те ще имат нашата подкрепа, както и на цялата общественост, защото те са наистина нашата гордост и бъдещето на нашия град и бъдещето на България и им пожелавам да конструират и в бъдеще най-модерните автомобили, автомобилите на бъдещето.

Електромобилът показа, че успешно може да се движи и в градски условия. По улиците на Чепеларе той профуча с почти 60 километра в час.