Конституцията през всичките тези 23 години, показва, че тези, които са били във Великото народно събрание, независимо от политическия си цвят, са имали един много далечен поглед в бъдещето, който да създаде демократичната рамка за функциониране на България.

Това каза пред Дарик радио председателят на Народното събрание Михаил Миков. Днес се навършват 23 години - на 12 юли 1991 г., от приемането на сега действащата Конституция. Тя е одобрена от Седмото Велико Народно събрание.

Ако сега има проблеми, които много често се опитват да се прехвърлят на Конституцията, смятам, че все повече става ясно, че проблемите са в хората, проблемите са в прилагането на Конституцията и законите, а не в реда, който е разписан в Конституцията, заяви Миков, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали ще подкрепи или не промените в закона, които да дадат всички правомощия по банковия надзор на целия Управителен съвет, както иска управителят на БНБ Иван Искров, Миков каза: "Когато един човек е член на колегиален орган , какъвто е Управителен съвет, и несъмнено подуправителят под надзора е негов член, то органът е този, който взема решения и може да реагира". Нека да не подкрепяме априори закони – нека да подкрепяме конкретни текстове, което са внесени в Народното събрание, каза още Миков и уточни, че много често се получава голямо разминаване между идеята, която трябва да се реализира чрез законодателство и конкретния текст. За пример той даде промяната в Наказателния кодекс, пак свързана с банковите истории.

Ще подкрепи ли промяна да бъдат защитени всички депозити в КТБ, а не само тези до 100 хил. евро, както е в момента, Миков каза: "Законът обикновено е абстрактно правило за поведение и винаги трябва да държим сметка за цялостен сектор, който се урежда от един закон, а не конкретен казус. В момента в България има европейска защита на влоговете, която имитира горния праг и на базата на него се очисляват от банките средства, които да покриват тази гаранция на депозитите. Поставям въпроса за пълно покриване на депозитите, веднага възниква въпроса "кой плаща пълното покриване" – не само в отделния казус, а въобще като принцип. Така, че дискусията тепърва предстои", каза Михаил Миков.

Аз не съм склонен да се подкрепят артикулирани идеи преди да съм видял конкретния законодателен израз на тези идеи и да сме наясно кой плаща цената, колко струва на данъкоплатеца, каза Миков на уточняващ въпрос, ще подкрепи ли безгранична защита на влоговете в България.

Като закъсняла реакция на БНБ по случая с КТБ, определи Миков ситуацията с банката. Сега от БНБ казват, че политиците са на ход, е, ако те са на ход къде е независимостта на централната банка, попита председателят на Народното събрание. "И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход", добави той. По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да "не страдат гражданите".

Миков отново подчерта, че регулаторите под етикета на независимост не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента.

"Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнасяне на чували с пари от КТБ.

Той е категоричен, че финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ. "Дефицитът вече е въпрос на политическо решение, като засега няма нужда от актуализация на бюджета", добави председателят на НС.

Според Миков предложените текстове за наказване със затвор за разпространяване на информация за банки, причиняваща паника, ще претърпят сериозни изменения, за да не се стига до налагане на цензура чрез тях.