Дали да се гарантира пълният размер на депозитите на домакинствата и фирмите, или само частта до 100 хил. евро (196 000 лв.).

Това е основният въпрос през уикенда, който предстои да бъде решен по всяка вероятност днес на консултациите с парламентарните политически сили при президента Росен Плевнелиев. Срещата е насрочена за 14 часа.

Какво сочат данните на БНБ:

По данни на централната банка депозитите в Корпоративна търговска банка са за 6.67 млрд. лв., като от тях 4.499 млрд. лв. са на граждани и домакинства, а останалите малко над 2.1 млрд. лв. - на фирмите.

В петък управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че на 18, 19 и 20 юни, след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка, оттам са изтеглени 1 млрд. лв.

Така сумата намалява до 5.67 млрд. лв., като следва да се има предвид, че данните са към края на първото тримесечие. Сумата ще намалее още, тъй като според Искров няма да бъдат гарантирани депозитите на фирми, близки до мажоритарния собственик на банката.

През уикенда пък стана ясно, че прехвърлянето на влоговете от Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол би струвало на държавата 3.7 млрд. лв. Това става ясно от проектозакона за преструктурирането на КТБ, изготвен от БНБ и Министерството на финансите.

Какво казва законът:

ФГВБ гарантира пълното изплащане на паричните средства на вложителя във всяка една отделна банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лева. В посочената сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемане на лиценза на банката. За влогове над 196 000 лева, изплатената гарантирана сума ще бъде 196 000 лева.

Вижте още: В какви ситуации е гарантиран депозитът ви?

Какво споделят икономистите:

Икономистът Владимир Каролев написа в социалната мрежа Facebook, че „дано не се стигне до гарантиране на всички депозити в КТБ, тоест над 100 000 евро на граждани и на фирмите. Но ако тази антипазарна мярка бъде все пак гласувана от Парламента, нека да публикуват кои физически лица имат депозити над 100 000 евро в КТБ. И кои фирми.

Финансистът Георги Ангелов сподели тази сутрин по bTV, че принципно е по-добре държавата да защити малките вложители, но на практика това рядко се случва. Той изтъкна, че при подобни ситуации държавите в ЕС обикновено гарантират и влоговете над 100 000 евро. По думите на Ангелов, ако бъдат защитени само влоговете до 100 000 евро, след 1-2 г. тези пари ще се върнат обратно в държавата, защото в по-голямата си част това са кредити на коректни платци.

В случай че се прибегне до спасяването на всички депозити, то това ще означава и гласуването на нов закон. В случай, че той не бъде приет, тогава депозантите ще получат максимум до 196 000 лв. или 100 000 евро.