Централната банка на Португалия обяви, че акционерите в Banco Espirito Santo SA са готови да инжектират допълнителен капитал, след като второ подразделение на банката пропусна плащане по краткосрочен дълг.

Облигациите и акциите на базираната в Лисабон Banco Espirito Santo поскъпнаха, след изявлението на управителят на Централната банка на Португалия Карлош Коща. Холдинговата компания Rioforte Investments SA, която е част от групата Espirito Santo, вчера пропусна плащане на стойност 847 млн. евро (1.2 млрд. долара) по издадени от нея търговски книжа.

“Коментарът на управителя на централната банка помогнаха за успокояването на пазара, че вероятно няма да се наложи облигационерите да отпишат част от дълга,” е заявил Том Джъркинс, кредите анализатор в Jefferies International в Лондон пред Bloomberg. “Това са само слухове за момента, но опредено е от полза.”

Опасенията на инвеститорите, че облигационерите ще понесат загуби, ако финансовите проблеми в групата на Espirito Santo се пренесат и към банката, доведе до спад в цената на акциите на банката с 40%.

“Определно има акционери, които се интересуват от участие в увеличение на капитала,” е заявил Коща пред португалската телевизия TVI. Банката разполага с “капиталов буфер, за да се справи с рисковете, пред които е изправена,” е добавил Коща.

Цената на облигациите на Banco Espirito Santo с лихва 7.125% и падеж през ноември 2023 г. нарасна с 4.7 цента до до 75 цента. Акциите на банката пък поскъпнаха с 8.25 до 41.1 евроцента. Лихвите по 10-годишните португалски държавни облигации се понижи с девет базисни пункта до 3.71%.

Rioforte дължи парите на Portugal Telecom SGPS SA, която обяви днес, че плащането, което е трябвало да бъде направено на 15 юли е пропуснато. Rioforte притежава 49% от Espirito Santo Financial Group, която от своя страна притежава 20% от Banco Espirito Santo.

Базираната в Люксембург Rioforte планира да подаде заявление за съдебна защита от кредитори, според източник пожелал анонимност.