Доларът е на път да запише най-големия си седмичен спад спрямо йената от април насам, преди очакваното явяване на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса следващата седмица и на фона на намалените очаквания, че централната банка ще вдигне лихвите.

Доларовият индекс е на път да запише четвъртото си седмично понижение от пет седмици след като протоколът от последната среща на Федералния резерв не даде индикации за вдигането на лихвите, а рекордно ниската волатилност насърчи търсенето на активи с по-висока доходност.

Йената се доближи до петмесечен връх спрямо еврото, след като португалска банка пропусна плащане по кредит, което засили търсенето на активи убежища. Южнокорейският вон записа понижение в пети пореден ден на фона на спекулациите, че централната банка ще понижи лихвите.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 101.28 йени, след като изгуби 0.8% през тази седмица, което е най-голямото понижение от седмицата приключила на 11 април. Щатската валута се разменяше на ниво от 1.3601 спрямо еврото в сравнение с 1.3609 вчера. Йената поскъпна с 0.1% до 137.75 спрямо еврото, след като вчера се оскъпи до 137.50, което бе най-високото й ниво от 6 февруари насам.

Джанет Йелън трябва да говори пред Банковата комисия в Сената на 15 юли и пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите на следващия ден.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 005.98, след като губеше 0.1% от началото на седмицата.

Йената поскъпна във втори пореден ден спрямо еврото дори и след като Централната банка на Португалия гарантира, че Banco Espirito Santo SA е защитена, след като нейната компания майка пропусна плащане по-краткосрочен дълг. Търговията с акциите на компанията бяха спрени, след като поевтиняха с над 17%, а цените на облигациите й паднаха до рекордно ниски нива.

Йената е поскъпнала с 0.6% за последната седмица, спрямо кошница от 10 друго основни валути. Доларът й еврото пък губят по 0.3%.

Южнокорейският вон поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като Централната банка на Южна Корея понижи перспективата си за икономическия растеж през тази година и обяви, че инфлацията нараства по-бавно от очакваното.

От банката очакват южнокорейската икономика да нарасне с 3.8% през 2014 г. в сравнение с очакваните преди 4%. Има и вероятност от понижение на лихвите през настоящото тримесечие, според Nomura Holdings Inc. и Goldman Sachs Group Inc.

Вонът поевтиня с 0.7% до 1 020.06 спрямо долара, увеличавайки понижението си за седмицата до 1.1%.