Електронната валута биткойн все още се свързва с опасенията за „балон“, дори и след поевтиняването й с 45%. След като валутата достигна 1 100 долара през изминалата година, тя регистрира сериозно понижение в стойността си, но все още не успява да убеди финансовите специалисти в резонността на своята стойност.

Петдесет и пет процента от участниците в анкета на Bloomberg финансови специалисти смятат, че виртуалната валута все още е „балон“ и ще продължи с поевтиняването си. Според 14% стойността на валутата е много близо до определението „балон“.

Едва 6% от участниците са на мнение, че няма балонизиране при стойността на биткойна. Близо една четвърт от анкетираните не могат да преценят дали стойността на биткойна е свръхзавишена, или нормална.

Скептицизмът, свързан с виртуалната валута, е огромен, дори въпреки огромните усилия на финансовите институции и хеджфондовете да имплементират тази валута в глобалната система за разплащания.

Биткойнът се търгува в широките граници между 900 и 341 долара през тази година, вследствие на ентусиазма на спекулативно настроени инвеститори да се възползват от голямата й волатилност.

Биткойнът се появи през 2008 година и се превърна в най-голямата виртуална валута.

Виртуалната валута се разменяше при нива от 13 долара в началото на миналата година, като стойността й късно вчера бе при ниво от 625 долара. Цената се понижи след колапса на най-голямата борса за търговия на биткойн Mt. Gox.