От дъното на SOFIX преди месец (27 юни) до момента индексът на сините чипове се е повишил с близо 5%. И макар ръстът да е крехък, а показателят все още да е близо до най-ниската си стойност, налице са позитивни сигнали.

На първо място, като позитивен можем да определим тренда, че индексът се повиши, след като правителството подаде оставката, което означава, че пазарът реагира позитивно на „отпадане на един фактор на несигурност“, предвид на предстоящите парламентарни избори.

Виж още: Оставката на правителството се отрази положително на БФБ

На следващо място позитивен е фактът, че въпреки случващото се с КТБ и продължаващата несигурност по това направление, показателят тества, но не успя да преодолее дъното си от 521 пункта, в средата на настоящия месец.

За технически настроените анализатори това се приема като „правене на по-високи дъна“, което е изключително позитивен знак и може да означава промяна на низходящия тренд.

В момента ключово ще е преодоляването на изключително важната съпротива при 565 пункта, ограничаваща на този етап по-нататъшното повишение на индекса.

Като друг позитивен сигнал за индекса можем да приемем силното възстановяване на някои от най-засегнатите дружества, негови компоненти.

Акциите на Първа Инвестиционна Банка например са се повишили с близо 13% от дъното си на 27 юни, докато акциите на Булгартабак Холдинг са се повишили с близо 30%.

Виж още: Какво да очакваме през август от SOFIX?

Все още двете дружества обаче са най-понижилите се компоненти на SOFIX за последния един месец, като акциите на ПИБ са свалили пазарната си капитализация с 21% за посочения период, а на Булгартабак Холдинг – с 11.6%. Книжата на ЦКБ са третите най-поевтиняващи за последния месец със загуба от 5.4%.

Най-поскъпващи са акциите на Албена, добавили 5.1% към стойността си, следвани от Адванс Терафонд и Монбат с повишение от по 4.1%.

Освен предстоящите парламентарни избори, които традиционно са добър катализатор за ръст на борсовите индекси у нас, засилване на позитивния тренд могат да дадат и предстоящите шестмесечни отчети на родните дружества.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.