Изтеглените средства от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка са насочени основно към три от големите банки в страната, сочат данни на Profit.bg.

Това са Уникредит Булбанк, успяла да увеличи депозитната си база от граждани и домакинства с 261 млн. лв. през второто тримесечие, както и Сосиете Женерал Експресбанк и Банка ДСК, добавили 132.8 млн. лв. и 78.6 млн. лв. нови влогове.

Сред печелившите от масовите тегления в края на юни са още Пощенска банка и Банка Пиреос, успели да привлекат съответно 68 и 62 млн. лв. спестявания.

В топ 10 по ръст са още Алианц Банк, добавила 50 млн. лв., както и Алфа Банк, Инвестбанк, Обединена Българска банка и БНП Париба.

Вчера от Българска народна банка информираха, че само на 27 юни от Първа инвестиционна банка са изтеглени 787.719 млн. лв. Тримесечният отчет на централната банка обаче сочи, че банката е на минус от 343 млн. лв. за периода 1 април – 30 юни.

Или иначе казано – част от спестяванията са се върнали в банката в последния ден от месеца (30 юни, понеделник), или пък тя е успяла отчете ръст в входящите влогове в седмиците преди масовите тегления.

На минус, изключвайки Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България, са още Централна кооперативна банка, откъдето са изтеглени 29.4 млн. лв. за второто тримесечие, а също и Българо-американска кредитна банка и Ти Би Ай Банк.

В края на юни спестяванията на населението са 40.555 млрд. лв., като без КТБ и Креди Агрикол България те възлизат на 36.2 млрд. лв.

Спрямо края на първото тримесечие е отчетен ръст от 275 млн. лв. Спрямо май, обаче, се отчита отлив на близо 409 млн. лв., част от които са върнати в системата, но статистиката ще отчете в края на август, когато излизат данните за юли месец.

Спадът е първи след регистрираните 43 поредни месечни повишения, или близо 4 години.