Кампания в Twitter под наслов: "Яж ябълки срещу Путин!" приканва поляците да посрещнат с чувство за хумор ембаргото, което наложи Русия на вноса на полски плодове и зеленчуци, съобщи Франс прес.

Ембаргото беше обявено от Москва като ответна мярка на западните санкции срещу Русия, информира БТА.

Кампанията, подкрепяна от много журналисти, политици и знаменитости, е насочена основно към подпомагането на полските земеделци, които са жертва на руското ембарго.

В акаунта на кампанията в Туитър #jedjablka десетки поляци публикуват снимките си, на които се вижда как ядат ябълка или пият ябълков сайдер. На други снимки поляци представят ястия с плода.

От днес влезе в сила забраната за вноса на плодове и зеленчуци от Полша, обяви руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Формално забраната се обяснява с нарушаване на изискванията за сертификация, както и заради открити карантинни обекти в продукцията.

Полша е най-големият износител на ябълки в света и основен доставчик за руския пазар. Забраната може да доведе до поскъпване на ябълките от ниския ценови клас в руската търговска мрежа, тъй като 50 процента от тях идват от Полша, посочи говорителка на търговска верига...

Полските плодове и зеленчуци в руските магазини са между 3-4 и 15% от предлаганите според годишното време и реколтата.

Планира се те да бъдат заменени с увеличаване на дела на руската продукция, както и на вноса от Азербайджан, Беларус, Сърбия, Израел, Турция, Аржентина, Бразилия, Иран, Китай и Таджикистан.