Месец след влизането в сила, поправките в Закона за потребителския кредит създават първите проблеми. За вълна от жалби на граждани срещу общите условия на компаниите за бързи кредити съобщиха от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Оттам са внесли и първия съдебен колективен иск срещу една от най-големите компании в сектора. Пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев коментира, че "напоследък се увеличават жалбите и оплакванията срещу определени фирми от сектора на бързите кредити."

"Не е добре да се слага под общ знаменател целият сектор, защото ние пък видяхме и част от компаниите за бързи кредити, които реагираха максимално отговорно спрямо закона, спазиха изискванията и като цяло поддържат една сравнително нормална и законова пазарна политика", заяви Тошев.

"Има фирми, които злоупотребяват с доверието на клиентите си и успяват да ги ощетяват финансово с различни неособено коректни практики. Съветът трябва да бъде към потребителите – по-добре е превантивната работа. Когато решите да ползвате такъв тип кредитиране, доста внимателно трябва да се запознаете с фирмите, които ги предлагат и да изберете коректните."

Тошев съветва още и много внимателно да се запознаете с договора и общите условия и изисквания. Ако можете да отговорите на тези изисквания и условия, тогава пристъпвайте към тегленето на кредит.

Според него промените в Закона за потребителския кредит са били направени много бързо и необмислено. В момента те водят до по-голямо объркване и заобикаляне на изискванията, каза Тошев. Той смята, че е било по-добре регулацията на бързите кредити да се изнесе в отделен закон.