Броени часове остават до влизането в действие на последните промени, гласувани в Закона за потребителския кредит. Новите продукти на банките и фирмите за бързи кредити ще са на разположение на клиентите от утре (23 юли).

Преди време се спряхме подробно на промените, касаещи банките, а днес ще представим и новостите в сектора на бързото кредитиране.

Банковите услуги:

Както знаем, от утре ипотечните кредити* ще бъдат без такса за усвояване, която до този момент бе като процент от изтеглената сума. Какво обаче предвиждат останалите промени?

На първо място, отпадат и други две много важни такси, които клиентите заплащаха до този момент, а именно за годишно обслужване и предсрочно погасяване.

На пазара се очаква да излезе и нов вид ипотечен кредит, непознат до този момент в страната. Смята се, че той ще е с по-висок лихвен процент, но при положение, че кредитополучателят има проблеми с изплащането му, то ще е достатъчно той да върне имота на банката.

Може би една от най-значимите промени е тази, свързана с определяне на максимално допустим годишен процент на разходи (ГПР) по потребителските кредити, който не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута.

Лихвата по просрочия се определя от основния лихвен процент в лева или в друга валута плюс надбавка от 10 процентни пункта. Съгласно новите изменения, кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на кредита, след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

Извън този случай, стойността на обезщетението не може да надхвърля 1% от предварително погасената сума. Лихвените проценти трябва ясно и точно да са описани в договора, както и методиката на формирането им. Кредиторът е длъжен да направи това и на сайта си.

При кредити с променлива лихва фиксираната надбавка над предварително обявения променлив лихвен процент не може да се променя едностранно за целия срок на кредита.

Бързите кредити:

От утре влизат в сила и новите правила за заемите, отпускани от небанковите финансови институции. Фирмите от този сектор вече ще получават лиценз от Комисията за финансов надзор. Едно от условията за тях ще е минимален капитал от 1 млн. лв.

Тук се въвежда и изискване за поръчители, както и при банковото кредитиране, като това ще се отнася за клиенти, чиято платежоспособност не отговаря на поемания от кредитора риск при ГПР около 50%. За клиенти с по-висок рисков профил в сектора се обмисля да се въведе и изискване за предоставяне на гаранция от дадена фирма

Друга съществена новост е, че годишният процент на разходите (ГПР) не може да е повече от пет пъти над законовата лихва за забава (ОЛП +10%) или около 50% към момента.

Първите подобни продукти вече са на пазара, като при тях ГПР е 49 или 50%.

* Промените в закона се отнасят за кредити до 147 хил. лв. (малко над 75 хил. евро).