Септември традиционно не е най-силният месец за изгодни покупки заради това, че е началото на бизнес сезона, както и на учебния сезон. Производителите на дрехи и обувки излагат новите есенни колекции, а големите летни намаления са приключили през август.

И все пак има определена категория продукти, които можете да си купите изгодно през деветия месец на годината.

1. Смартфон от висок клас (стари модели)

Този септември ще е изключително наситен откъм представяне на нови модели с началото на изложението за потребителска електроника на 4 септември в Берлин. Представянето на нови модели автоматично означава, че „старите версии“ най-вероятно ще се предлагат със значителни отстъпки.

На 3 септември най-големият световен производител на смартфони – южнокорейската Samsung, се очаква да представи най-чакания фаблет на тази година - Galaxy Note 4. Или може да се очакват изгодни оферти за модела Note 3.

Японският производител Sony ще представи третата версия на модела си от най-висок клас Xperia Z3, както и негова компактна версия. Въпреки че моделът Z2 все още е само на няколко месеца, от компанията вече гледат напред. Казано по друг начин, най-вероятно ще има сериозни отстъпки при моделите Z2 и Z1.

На изложението в Берлин се очаква Mototrola да представи Moto X+1, или Moto X2, след изключителния успех на бюджетния модел Moto G.

На 9 септември пред публика ще се появи и новият iPhone 6, като най-вероятно ще видим отстъпки при старите модели iPhone 5.

2. Таблети

Освен смартфони, водещите производители на потребителска електроника ще представят и новите си модели таблети, което също означава понижение в цените на старите.

От Samsung изпревариха малко изложението, като представиха новата си серия таблети, които излязоха на пазара през лятото. Таблетите са с името Galaxy Tab S, като се представят в две разновидности – с 10.4-инчов и 8.4-инчов дисплей.

По време на изложението се очаква нов таблет да представи и Sony - Xperia Z3 Tablet Compact.

3. Нов автомобил

Септември е един от най-благоприятните месеци в годината за покупка на автомобил. Все още слабото възстановяване на икономиката в еврозоната и ожесточената конкуренция между производителите създават добра среда за сериозни отстъпки.

В допълнение, повечето водещи световни производители представят своите нови модели през септември.

От края на септември стартира и традиционният есенен технически панаир в Пловдив, където автомобилните търговци у нас правят сериозни отстъпки между 5 и 15% от обичайните цени на продаваните от тях возила.

4. Прахосмукачки

От 1 септември влиза в сила забрана за внос на прахосмукачки с мощност по-голяма от 1 600 W. Старите и налични количества обаче ще могат да се продават свободно.

Големите търговски вериги могат да прибегнат до по-значителни отстъпки за изчистване на наличните си запаси от уреди, които не отговарят вече на европейските стандарти. Това може и да е последният ви шанс да си купите по-мощна прахосмукачка.

5. Летни електроуреди, градински принадлежности

С настъпването на есента и захлаждане на времето, търговците най-вероятно ще се опитат да се отърват от останалите им климатици, които ще предложат с отстъпки и като удачен вариант за отопление през зимата.

Ако планирате да поставите климатик, който да ползвате през зимата и лятото, септември може би е добър момент да направите подобна покупка, като цените са значително по-ниски в сравнение с топлите месеци.

Сериозни отстъпки правят магазините за домашни потреби и на градинските уреди и обзавеждане предвид на настъпването на края на лятото.

6. Едра бяла техника

Покупката на едра бяла техника също може да е изгодно, защото водещите световни производители представят новите си модели традиционно през септември и правят сериозен дисконт на старите. В тази графа влизат перални, сушилни и др.

7. Матраци, легла, обзавеждане

С приключването на лятото и зареждането на новите колекции от страна на големите мебелни вериги, септември е може би последният месец със сериозни отстъпки за хората, които са оставили ремонт за последния момент.