В последните две години САЩ отчита скок в броя на американците, които решават да напуснат родината си.

На фона на глобалното данъчно отчитане и щатския закон, който принуждава американците, живеещи в чужбина да декларират чуждестранните си банкови сметки, броят на хората, които се отказват от американското си гражданство се увеличава.

За 2013 г. броят им е скочил с 221%, което е рекорд. Министерството на финансите публикува тримесечен отчет, но според някои данни са значително занижени.

Наличието или липсата на данъчна мотивация вече няма отношение, но това може да се промени. След като съоснователят на Facebook Едуардо Саверин напусна САЩ в посока Сингапур, сенаторите Чък Шумер и Боб Кейси предложиха проектозакон за удвояване на така наречения „данък емиграция“ до 30% за всички, които напускат САЩ по данъчни причини. Това все още не е факт, но данъците продължават да са голям проблем за мнозина.

За да напусне САЩ, човек трябва да докаже, че в последните години си е плащал чинно данъците. Ако пък имаш нетно състояние, оценявано на над 2 млн. долара или среден годишен подоходен данък за последните пет години в размер на 157 000 или повече за 2014 г., плащаш „данък емиграция“. Това е данък върху капиталовата печалба, все едно си продал къщата си, когато си си тръгнал. Дългогодишните жители на САЩ, които се отказват от спечелената от тях Зелена карта, също плащат данъка.

Държавният департамент пък увеличи таксата за отказа от американско гражданство от 450 долара на 2 350 долара. Критиците на тази мярка отбелязват, че сумата е над 20 пъти по-висока от средното ниво в други страни с високи доходи. От Държавния департамент оправдават тази мярка с допълнителните услуги, които трябва да полагат, за да обработват документите на хората, които искат да напуснат страната.