Цените във Венецуела продължават да се повишават, а ситуацията като цяло се влошава. Икономическата активност се понижава, като на магазините им е трудно да запълнят своите рафтове.

Колко точно е зле положението обаче никой не може да каже, защото централната банка на страната вече от няколко месеца не е публикувала данни за икономиката.

За последно данните за инфлацията са били оповестени през май, като тогава показателят е в размер на 61% на годишна база, което е най-високото ниво в Южна Америка.

„Липсата на данни дискредитира надеждността на централната банка. Никога досега в историята на страната не е имало подобно забавяне на данните за инфлацията“, коментира бившият икономист в централната банка Джозе Гуера, цитиран от AFP.

Подобно забавяне в данните бе предприето от централната финансова институция в края на миналата година, като ключовите данни бяха оповестени след проведените местни избори.

„Малко по малко статистиката започва изцяло да обслужва политически цели“, според Франсиско Ибара, директор на консултантската компания Econometrica. „Не можеш така да скриеш инфлацията обаче, за която хората могат да съдят по цените на улицата“, допълва още той.

Друг ключов индикатор, по който не се съобщават данни отпреди месеци, е липсата на ключови хранителни стоки, дори и в условия, при които жителите на страната чакат на дълги опашки, за да се сдобият със стоки от първа необходимост - от тоалетна хартия до олио и лекарствени медикаменти.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви по-рано през месеца, че страната му ще въведе система за пазаруване чрез взимане на пръстови отпечатъци. Според него системата ще пресече злоупотребата в магазините, която кара хората да пазаруват в големи количества от един и същ продукт или да се редят на опашките по няколко пъти.

Над 40% от стоките, продавани по магазините във Венецуела, се изнасят в Колумбия и останалите съседни страни, където се продават на по-високи цени.

За последно индексът, следящ недостига на 19 основни хранителни продукта, е публикуван от централната банка през март. През този месец на 100% е липсвало растителното олио, докато брашното и млякото са отсъствали от асортимента на девет от десет магазина в страната.

Според камарата на частните компании в страната БВП на Венецуела се е свил с 4% през първото тримесечие.

Правителството все още не е обновило прогнозата си за ръст на БВП през тази година, като последната прогноза е била преди осем месеца, когато е прогнозиран ръст от четири процента.