Азиатските индекси се понижиха за втори пореден ден, като са на път да заличат повишението си за седмицата. Спадът бе поведен от компаниите за добив на суровини.

Индексът MSCI Asia Pacific изгуби 0.6% от стойността си до 147.91 пункта, като две бяха понижаващите се акции за всяка отбелязала ръст.

Акциите на най-голямата австралийска златодобивна компания Newcrest Mining Ltd. загубиха 3.8% от стойността си, на фона на понижението в цената на благородния метал.

„Налице е известно прибиране на печалби, след ралито напоследък“, коментира Райън Хуанг, пазарен стратег в IG Ltd., цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите са в очакване на данните за заетостта в САЩ, както и тези за износа на Китай през следващата седмица“, допълва още специалистът.

Хонконгският основен индекс се понижи с 0.3%, докато австралийският, тайванският и сингапурският изгубиха по 0.6% от стойността си.

Йената неутрализира част от понижението си, след като се падна до най-ниското си ниво от октомври 2008 година насам. Доларът се разменя срещу 105.35 йени, след като вчера достигна най-високо ниво от 105.80 йени.

Фючърсите на широкия щатски индекс S&P 500 се понижиха с 0.1% днес. Индексът загуби 0.2% от стойността си вчера.

Изнесени вчера данни отчетоха най-ускорен ръст в сектора на услугите в САЩ през август от девет години насам. В същото време броят на първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ се запазва без съществена промяна през изминалата седмица.

Вчера изненадващо Европейската Централна Банка (ЕЦБ) понижи нивото на лихвите, като обяви че стартира програма по обратно изкупуване на активи от октомври. Решението инициира повишение на европейските акции, както и понижение в лихвите по облигациите.

„Мерките на ЕЦБ са позитивни за пазара“, коментира Ангъс Глуские, управляващ директор в
White Funds Management, цитиран от Bloomberg. “Перспективите пред глобалната икономика са относително позитивни. В краткосрочен план инвеститорите е добре да са внимателни, предвид на геополитическите рискове.“, допълва още специалистът.

Златото се насочва към седмично понижение, след като достигна най-ниска стойност от 12 седмици насам. Спот цената на благородния метал се понижи с 0.2% до 1 263 долара за унция. Поскъпването на долара е сред основните причини за понижението в цената на златото.

Вчера петролът отбеляза понижение като щатският суров петрол с доставка през октомври загуби 1.1% от стойността си до 94.45 долара за барел.