Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през август с най-ускорения си темп от четири месеца насам, посочиха предварителните данни, изнесени от министерството на търговията. Показателят е нараснал с 0.6% през изминалия месец, отговаряйки на средните очаквания на пазара спрямо ръст от 0.3% месец по-рано.

„Моментът при продажбите на дребно е позитивен“, коментира Милан Мълрейн, ръководител звено Търговия щатски пазар в TD Securities, цитиран от Bloomberg. “Нарасналото потребителско доверие и добрите данни от пазара на труда са съдействали за това потребителите да пазаруват повече“, допълва още специалистът.

Данните за юни бяха ревизирани във възходяща посока до повишение от 0.4% спрямо прогнозите за повишение от 0.2%.

Продажбите на автомобили са нараснали с 1.5% през август, което е най-голямото им повишение от март насам след ръста им от 0.6% през юли.

„Продажбите на автомобили в САЩ най-вероятно ще са най-високи през тази година от седем години насам“, коментира Бил Фей, мениджър Продажби в Toyota Motor Corp. в САЩ, цитиран от Bloomberg.

Без да се отчитат продажбите на автомобили, продажбите на дребно са нараснали с 0.3% през август, което е вторият им пореден месец на ръст.

Продажбите в магазините за домашни потреби и строителни материали са се повишили с 1.4% през август, посочиха още данните.

Средната цена на бензина е била при ниво от 3.42 долара за галон към 10 септември, което е най-ниското му ниво от над шест месеца насам, според статистиката. Това допълнително съдейства за нарасналите покупки на горива.

Данните идват преди срещата на Фед през следващата седмица и могат да инициират промяна в тона на резерва относно бъдещата политика за лихвите. Фючърсите на щатските индекси се понижиха след резултатите, докато доларът отбеляза известен спад спрямо останалите основни валути.