Подобряващата се щатска икономика може да е основният двигател за това Фед да прибегне до повишаване на лихвите по-рано от очакванията, смятат пазарни наблюдатели.

Все още широките очаквания на пазарните участници са, че резервът ще повиши лихвите едва през следващата година.

Срещата на Фед относно паричната политика започва днес. На нея инвеститорите очакват ново намаляване на стимулите за щатската икономика с 10 млрд. долара - до 25 милиарда долара, и запазване на лихвите при настоящите им нива.

Виж още: Фед зарадва пазара

И докато едва ли ще бъде разкрита повече информация относно времето, в което ще започне повишението на лихвите, след края на срещата пазарните участници ще следят внимателно изявлението на Джанет Йелън за „знаци“ кога може да се очаква това.

От Фед обявиха, че планират да приключат със стимулите за икономиката до октомври, така че много е вероятно на настоящата и следващата среща (която ще е в средата на септември) основно да се наблегне на паричната политика след края на стимулите.

Пазарните наблюдатели очакват членовете на Фед, оказващи натиск за по-скорошно повишение на лихвите, да започнат да излагат все по-често своите аргументи в подкрепа на тези си виждания.

Допълнително влияние върху очакванията за началния момент на повишение на лихвите ще окажат и данните за инфлацията в САЩ, които ще излязат в същия ден с решението на резерва.

„Познавайки подхода на Джанет Йелън, тя най-вероятно ще изчака до март, но смятам, че натискът наистина става огромен и може да я накара да прибегне до повишение на лихвите през януари. В същото време пазарът не очаква това да се случи до второто тримесечие на годината“, коментира Питър Бууквар, главен стратег в Lindsey Group.

Според Дрю Матюс, икономист в UBS, Фед трябваше да започне да свива политиката си на стимули доста по-рано. И докато, според анализатора, резервът няма да прибегне до повишение на лихвите преди следващата година, то най-вероятно темпът на повишение ще е доста по-бърз.

Щатската икономика все още расте със слаби темпове. В сряда ще бъдат оповестени данните за ръста на икономиката през второто тримесечие, като очакванията са за повишение от 2.9%.