Азиатските индекси се понижиха, както и фючърсите на щатските, като австралийският долар падна до над петмесечен минимум след лоши данни от Китай. Машинните поръчки и продажбите на дребно в страната за пореден път свидетелстваха за забавяне на темпа на ръст на икономиката.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 1%, докато хонконгският Hang Seng загуби 1.5% от стойността си. Фючърсите на широкия индекс Standard & Poor’s 500 загубиха 0.4% от стойността си, след като индексът падна с 0.6% в края на миналата седмица.

От Royal Bank of Scotland Group занижиха прогнозите си за ръст на китайската икономика до 7.2% за тази година спрямо предходните очаквания за 7.6%.

„Данните за Китай не са идеални изобщо“, коментира Мао Шенг, анализатор в Huaxi Securities Co., цитиран от Bloomberg. „Ако Фед повиши лихвите по-рано от очакванията, това няма да е добре за азиатските пазари“, допълва още специалистът.

Машинното производство в Китай се повиши с 6.9% на годишна база през август спрямо 9% ръст през юли и значително под средните очаквания за повишение от 8.8%. Това бе най-ниската стойност на показателя от януари месец насам.

Продажбите на дребно са се повишили с 11.9%, което бе под средните очаквания на анализаторите за ръст от 12.1%.

Лошите данни за Китай карат специалистите да прогнозират ново увеличаване на стимулите от централната банка на страната.

Фючърсите на петрола тип брент се понижиха до най-ниското си ниво от юни 2012 година насам, регистрирайки стойност от 96.57 долара за барел. Опасенията за забавяне в потреблението на суровината до голяма степен предопределиха спада.

Щатският суров петрол поевтиня с 1.1% до 91.22 долара за барел, след като загуби 0.6% от стойността си в петък. Международната енергийна агенция понижи прогнозата си за търсене на суровината за тази година.

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0.3% до 1 233.72 долара за унция, след като приключи миналата седмица при най-ниското си ниво от 9 януари насам при 1 229.65 долара за унция.

Фокусът на инвеститорите през тази седмица ще бъде насочен към срещата на Фед и изказванията относно бъдещата монетарна политика.