Щатският долар се насочва към десето поредно седмично повишение спрямо останалите основни валути вследствие на очакванията за промяна на тона на Фед относно лихвите след края на двудневната среща на резерва утре.

Според една трета от пазарните участници обаче поскъпването на долара е било твърде рязко и твърде бързо и е налице сериозна опасност от корекция, ако Фед не промени тона в изявлението си.

Промяната в тона, което оправдава на този етап поскъпването на долара, би било по направление на „по-скоро от очакванията повишение на лихвите в САЩ“.

„Доларът най-вероятно ще остане много добре поддържан спрямо останалите основни валути преди срещата на FOMC”, коментира Саймън Ходж, инвестиционен стратег в LGT Bank, цитиран от Bloomberg.

“Смятам обаче, че пазарът разчита прекомерно на промяна в изявлението на Фед и щатската валута може да поевтинее, ако не станем свидетели на такава промяна“, допълва още специалистът.

Основно бичи настроените за долара инвеститори ще следят дали Фед ще промени изказването си в частта „лихвени нива близки до нулата за продължителен период от време“, според Шон Калоу, главен валутен стратег в Westpac.

Ако подобна промяна не бъде направена, то най-вероятно щатската валута ще регистрира корекция, поне в краткосрочен план, смята още специалистът.

Според много анализатори доларовият индекс е „свръхкупен“ в средносрочен план и най-вероятно ще консолидира при настоящите си нива. На такова мнение е Ханс Готи, специалист в BIL.

Около 60% от участниците в анкета на CNBC изразяват мнение, че доларът ще продължи с ръста си през тази седмица, докато според 36% щатската валута ще поевтинее.