Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са се повишили с 11 000 през изминалата седмица до 315 000, което е най-високото й ниво от два месеца насам. Това наруши тренда на понижение на молбите от последните няколко месеца.

Резултатът се оказа значително над средните очаквания на анализаторите, прогнозирали 300 000 първоначални молби за помощи за безработица.

Четириседмичната изгладена средна величина на показателя се е повишила до 304 000 спрямо 303 250 седмица по-рано.

Броят на получаващите помощи за трайна безработица е нараснал с 9000 до 2.49 милиона за седмицата до 30 август, посочиха още изнесените данни на министерството на труда.

Изнесени през изминалата седмица данни посочиха 142 000 нови работни места през август, което се оказа далеч под средните очаквания на пазара за 200 000.

Според пазарните наблюдатели, пазарът на труда в САЩ проявява признаци на слабост, което може да накара Фед да се въздържи от промяна в тона си на „запазване на ниските нива на лихвите в средносрочен план“.

Срещата на FOMC е през следващата седмица, като на пазара са налице спорове дали резервът ще промени тона си към по-агресивна политика на ограничаване на стимулите.

След данните фючърсите на щатските индекси се понижиха, като сочат отваряне с над половин процент на отрицателна територия.