Вчера Управителният съвет на Българска народна банка взе решение за удължаване на срока на специалния надзор за Корпоративна търговска банка и ТБ Виктория с още два месеца - до 20 и 22 ноември.

Какво следва оттук насетне и какво означава това?

От централната банка указват на квесторите на двете банки, че най-късно до 20 октомври 2014 г. трябва да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на Корпоративна търговска банка.

До края на същия месец в централната банка следва да се представи и отчет за капиталовата адекватност на банката на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

Следващите 20 дни топката ще е в полето на EPIC (European Privatization & Investment Corporation), която, като консултант на най-големите акционери в банката, ще трябва да даде отговор за това дали ще участва в оздравяването й.

Или иначе казано, след приключване на одита имаме два варианта – обявяването на фалит и отнемането на лиценз на КТБ или нейното оздравяване. При вариант 1 следва до 20, или най-много 30 дни, Фондът за гарантиране на влоговете в страната да започне изплащане на гарантираните суми до 196 000 лв. (или 100 000 евро).

В момента обаче сумите във ФГВБ не са достатъчни за изплащането на всички гарантирани депозити, тъй като в него има 2.1 млрд. лв.

При вариант 2 обаче има две опции. Едната от тях е заедно с акционерите да се прибегне до стабилизирането на банката. При втората обаче – при техен отказ държавата ще трябва да се намеси и да запълни дупката, чийто окончателен размер ще е ясен след доклада на одиторите.

Накратно – развитие по въпроса можем да очакваме преди Коледа (ако се спазят всички посочени по-горе срокове) или в първите седмици на новата 2015 г.

Въпреки по-доброто финансово състояние на ТБ Виктория и факта, че банката посреща изисванията за капиталова адекватност, тя не може да получи държавна помощ, тъй като се разглежда като част от групата КТБ, а евентуалната държавна помощ се предлага на нови групи като цяло.

Припомняме, че ТБ Виктория (със старо име Креди Агрикол България) бе придобита от Корпоративна търговска банка само пет месеца преди поставянето й под специален надзор.

Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ Виктория е продажба на неликвидни активи – портфейл от кредити. Ето защо с решение на УС на БНБ на кресторите са дадени предписания за продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката и оптимизирането на нейните разходи.