Азиатските индекси извън Япония се понижиха, след като вчера Фед запази лихвите и досегашния си тон за запазване на ниски лихви, но намекна, че те могат да бъдат повишавани с по-ускорени темпове, когато цикълът на нарастване започне.

От Фед завишиха средните си очаквания за лихвите с 25 базисни пункта към края на следващата година спрямо предходните си прогнози.

Индексът MSCI Asia Pacific загуби 0.9% от стойността си, докато японският Topix се повиши с 1.1%, след като йената достигна нов шестгодишен минимум спрямо долара.

Акциите на южнокорейския производител на автомобили - Нyundai Motor Co., загубиха 7.6% от стойността си, след като компанията е дала оферта за имот три пъти по-голяма от оценката му.

Акциите на Sony загубиха 8.1% от стойността си вчера, след като компанията обяви, че ще реализира нетна загуба от 230 млрд. йени (2.1 млрд. долара) за фискалната година поради слабостта на звеното за производство на смартфони.

„По-слаба йена е плюс за японските акции, докато опасенията за по-високи лихви по щатските облигации най-вероятно ще натежат над азиатските пазари“, коментира Масааки Ямагучи, валутен стратег в Nomura Holdings Inc., цитиран от Bloomberg.

“Не смятам обаче, че ще станем свидетели на масирани разпродажби предвид на опитите на Китай да компенсира с монетарна политика“, допълва още анализаторът.

Южнокорейският Kospi се понижи с 0.7%, докато австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.4% от стойността си. Основният китайски индекс скочи с 0.4%.

Азиатските индекси се повишиха вчера за пръв път от 10 дни насам, след като китайската централна банка се присъедини към европейската в предлагането на допълнителни монетарни стимули в подкрепа на икономиката.

Решението на Фед инициира поевтиняване на златото до нов осеммесечен минимум. Благородният метал поевтиня с 0.6% до 1 216.30 долара за унция с незабавна доставка. Понижение регистрира и цената на среброто до 18.54 долара за унция.

Петролът поевтиня за втори пореден ден, като фючърсите на петрола тип брент с доставка през ноември загубиха 69 цента до 98.28 долара за барел.