Азиатските индекси се понижиха, а доларът се повиши до четиригодишен максимум, след като продажбите на нови жилища в САЩ се оказаха по-добри от очакванията и за пореден път свидетелстваха за стабилното възстановяване на водещата световна икономика.

Златото поевтиня, а новозеландският долар се понижи, след като централната банка на страната за пореден път заяви, че поскъпването на националната валута е необосновано.

Благородният метал се понижи до 1 214 долара за унция с незабавна доставка. Понижение регистрира и цената на среброто до 17.55 долара за унция с незабавна доставка.

Среброто е на път да регистрира четвъртото си най-голямо тримесечно поевтиняване от 1998 година насам, след като е загубило до момента 16% от стойността си.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.4%. Японският Topix добави 1.2% към стойността си след повишението на щатските индекси.

„Доларът се движи почти вертикално“, коментира Имре Шпайзер, пазарен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “В краткосрочен аспект моментът за долара е позитивен. Икономическите данни от САЩ продължават да изненадват приятно“, допълва още специалистът.

Доларовият индекс се повиши за пети пореден ден, след като вчера завърши при най-високото си ниво от над четири години насам. Индексът се насочва към най-високото си ниво на затваряне от 30 септември 2011 г. насам.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0.6%, след като затвори при най-високото ниво от март 2013 г. насам.

Изнесени вчера данни посочиха повишение в продажбите на нови жилища в САЩ през август с 18% до 504 000 на годишна база, което бе най-високото им ниво от май 2008 г. насам. Средните очаквания на анализаторите бяха за 430 000 нови жилища. Повишението на месечна база е най-голямото от януари 1992 г. насам.

Индексът, следящ волатилността на фондовия пазар – VIX, се понижи с 11% вчера до 13.27 пункта, регистрирайки най-големия си спад от 4 август насам. Показателят се повиши с 24% през предходните три дни.