Европейската централна банка запази нивото на лихвите без изменение, като инвеститорите очакват по-нататъшна яснота и разяснения от страна на Марио Драги относно плановете на ЕЦБ да изкупува активи обратно.

Нивото на лихвите остана при 0.05% на годишна база, като решението бе очаквано от всички анализатори, дали своите прогнози за финансовото издание Bloomberg. Така лихвите по депозитите продължават да са отрицателни в размер на минус 0.2%, а тези по кредитите при ниво от 0.3%.

Погледите на инвеститорите са насочени към пресконференцията (в три и половина местно време), на която Драги се очаква да даде повече разяснения относно обявената политика на обратно изкупуване на облигации.

Гръцките дългови книжа поскъпнаха вчера след спекулации, че ЕЦБ ще намали изискванията си за качество на изкупуван обратно дълг.

„Пазарните участници искат да знаят колко, от кого и кога ЕЦБ планира да изкупува обратно дълг“, коментира Робърт Квенцел, икономист в Daiwa Capital Markets Europe.

След решението на банката да запази нивото на лихвите еврото не отбеляза почти никакво изменение спрямо долара в очакване на изявлението на Драги. Единната валута се търгува при нива от 1.2635 долара.

През изминалия месец ръководителят на ЕЦБ заяви, че е „много трудно да се определи размера на изкупуванията“. Една от трудностите е свързана с изграждането на логистичния център за осъществяване на тези покупки, според запознати.

Драги даде сигнали на пазара, че обратните изкупувания могат да достигнат 1 трилион евро.