Доларът поскъпна спрямо повечето основни валути преди публикуването на протокола от последната среща на Федералния резерв на фона на спекулациите кога централната банка ще вдигне лихвата за първи път от 2006 г.

Йената се търгуваше близо до едномесечен връх спрямо еврото, след като Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за световния икономически растеж, което повиши търсенето на активи убежища.

Австралийският долар поевтиня, след като от статистическата служба обявиха традиционната сезонна корекция за данните за заетостта за последните три месеца. Финансовите министри и централните банкери от Г-20 пък се срещат тази седмица.

Доларът поскъпна с 0.3% до 1.2633 спрямо еврото, след като докосна 1.2501 на 3 октомври, което бе най-високото му ниво от август 2012 г. Щатската валута се оскъпи с 0.3% до 108.39 йени в сравнение с вчера, след като падна с 1.6% в предходните две сесии.

Йената остана почти без промяна на ниво от 136.94 спрямо еврото, в сравнение с вчера, когато докосна 136.56, което бе най-високото ниво от 8 септември.

Фед, чиято следващата среща е на 28-29 октомври, е на път през този месец да финализира програмата си за изкупуване на държавни облигации.

Щатската икономика се очаква да отчете 3.1% ръст, в сравнение с 3% повишение, прогнозирано през юли, съобщиха от МВФ.

Световната икономика ще нарасне с 3.8% спедващата година, в сравнение с прогнозиран през юли 4% ръст, според МВФ. От финансовата институция занижиха очакванията си и за ръста на икономиката на еврозоната от 1.5 на 1.3%, както и за японската икономика от 1.1 на 0.8%.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific падна с 1.1% днес, след като глобалният индекс MSCI World вчера също изгуби 1.1%.

Г-20 няма да публикува изявления след срещите си във Вашингтон. На тях ще се обсъждат валутните курсове и инфраструктурни обекти.

Австралийската статистическа служба обяви днес, че сезонно коригираните данни за заетостта ще бъдат променени така, че да съвпаднат с първоначалните обявени за юли и август, както и със септемврийските данни, които се очакват утре.

Службата привлече внимание, след като безработицата скочи от 6.1% до 12-месечен връх от 6.4% през юли, след което ръстът й намаля на фона на създадените рекордни 121 000 нови работни места през август съгласно сезонната корекция.

Австралийският долар поевтиня с 0.5% до 87.69 щатски цента. Новозеландският долар изгуби 0.5% до 77.92 щатски цента.

Кивито падна, след като частен доклад показа, че ръстът в сектора на услугите в Китай се е забавил. PMI индексът на HSBC Holdings Plc и Markit Economics се понижи до 53.5 пункта през септември, в сравнение с 54.1 през август. Стойност над 50 е индикатор за ръст.