Хеджфондовете са на път към най-лошото си представяне от 2011 година, като на някои от най-големите и известни от тях се наложи да закрият позиции с цел ограничаване на загуби.

Изненадващо понижение в доходността на щатските държавни облигации в сряда изненада неприятно няколко големи фонда, които залагаха на повишаване в лихвите.

Сериозни загуби през този месец са претърпели и фондовете, заложили на финансовите гиганти Fannie Mae и Freddie Mac.

Октомври е на път да се превърне в най-лошия месец за много от хеджфондовете от началото на годината, въпреки не особено добрия септември, когато средната загуба на индустрията възлезе на 0.75%.

Големите фондове от така наречения „кръг на тигрите“, включващ тези на Роб Цитрон, Филип Лафонт и Чейс Колман, работили някога за легендарния мениджър Джулиян Робъртсън, регистрираха загуби, следствие на масираните разпродажби при технологичните акции.

Фондът Claren Road, инвестиращ на паричните пазари, е отчел загуба от 11% от началото на месеца.

Някои от фондовете са закрили част от позициите си, в усилията си да ограничат загубите си предвид на повишилата се волатилност през последните седмици.

Неочакваното понижение в цената на петрола е инициирало каскадни загуби при някои от най-известните хеджфондове. Цената на брента се е понижила с почти една четвърт от средата на юни.

Много от фондовете използваха петрола като инструмент за облагодетелстване от евентуално ускоряване на световния икономически ръст. Фондовете също така купуваха енергийни акции и облигации.