Български милионер остави САЩ заради виното и туризма
Българският милионер Любен Рабчев, който близо 40 години прави успешен бизнес в САЩ, се завърна в родината си, за да се отдаде на винопроизводството и туризма.
Русенецът е пето поколение винар и се надява традицията да бъде продължена от дъщеря му и от поне един от тримата му внуци, разказва БГНЕС.
Любен Рабчев и американската му съпруга Джо се установяват за постоянно в България преди четири години. Джо толкова се влюбва в страната ни, че дори кандидатства за българско гражданство. Все още не го е получила, но вече е взела успешно изпита по български език. Тя споделя желанието на съпруга си да възродят винарските традиции в региона на русенското село Мечка, което се намира на брега на Дунава.
Любен Рабчев има нюх за бизнес. Когато през 1968 г. емигрира в САЩ, започва от една изоставена газ станция, преминава през строителство и фабрики за опаковки. На два пъти се пенсионира, продавайки бизнеса си, но не може да стои със скръстени ръце и подхваща все нови начинания. Родината обаче живее в сърцето му и сега, на 72 години, решава да започне поредния си нов проект, но този път в България.
С инвестиции на Любен, Джо и дъщерята Албена, която е успешна бизнесдама в САЩ, те са изградили красиво шато, в типичен френски стил за винарските райони. Огромни пространства с лозя, поляни, гледка към Дунава, оригинално обзаведени зали за дегустация и ресторант, чийто таван е оформен с вещи на повече от 100 години, свързани с винарството, грабват сърцето на всеки, който посети комплекса, наречен символично "Седем поколения". Семейство Рабчеви е имало своя винарна още в далечната 1882 г. и сега традицията се възражда.
"Седем поколения" отглежда само три сорта грозде - Каберне совиньон, Мерло и Каберне фран, от които се прави розе и червено вино. Ежегодно се бутилира по 20 на сто от реколтата, като останалите 80 % остават и престояват във френските дъбови бъчви. Това се повтаря до завъртане на един цикъл от 5 години, докато цялото количество вино се бутилира. Мястото на шатото не избрано случайно.
В местността Стълпище, където се намира, има данни за винопроизводство още от римско време. Археологическите разкопки и анализа на парчетата съдове в крепостта Тримамиум доказват, че в съдовете е имало вино, което римляните са ценели високо.