Банковият регулатор на ЕС призова България да предостави достъп до гарантираните депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) от 21 октомври, заявявайки, че настоящите ограничения са нарушение на правилата на ЕС.

У нас обаче драми няма. В последния възможен ден (20 октомври) одиторите внесоха доклада си в Българска народна банка. В следващите дни се очаква докладите да бъдат разгледани. До 31 октомври пък се чака отчетът за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

Така, в най-добрия случай, за вложителите в банката достъпът до средствата може да бъде осигурен в края на ноември, въпреки предупреждението от страна на банковия регулатор на ЕС.

Въпреки излязлата информация от страна на финансовия министър Румен Порожанов да се платят по 500-1000 лв. на малките вложители, развитие и тук няма.

С това се целеше да се намали напрежението, поне сред най-малките депозанти на банката, сред които има пенсионери и хора с под минималните доходи за страната.

Тука има, тука нема

Ясно е, пари ще има. Става въпрос за гарантираните депозити. Въпросът наистина е кога? Това ще се случи, дори и в най-лошия вариант – а именно фалит на банката. Лош, но може би най-бърз, тъй като в този случай изплащането ще започне до 20, най-късно 30 дни след отнемането на лиценза.

В случай, че собственият капитал на банката е отрицателна величина (нещо, което само одиторите и БНБ знаят), то тогава по закон БНБ следва да отнеме лиценза на банката до 5 дни след установяване на неплатежоспособността.

Ако пък се прибегне до оздравяване на банката, тогава ще се чака до 20 ноември, когато е крайният срок за постъпването на оферти в БНБ.

Въпросът сега е дали има оферта от страна на Цветан Василев. Банкерът заяви от Сърбия, а и в личния си блог, че има изпратена оферта до централната банка, но явно никой не иска неговото мнение.

От БНБ обаче казват, че подобна оферта при тях няма. Казано на прост език – една от двете страни лъже. Затова най-лесно ще е да се покаже тази оферта или поне кога и как е изпратена до БНБ.

Петрол и другите ценни активи на банката

Според банера, планът за унищожение на банката предвижда овладяването на ключови активи на банката срещу по-ниски от пазарните цени, от което ще загубят както акционерите, така и вложителите в КТБ. Може и така да е, но това далеч не интересува хората, имащи пари в банката. Независимо дали става въпрос за 1000, 196 000 лв. или 1 млн. лв.

Те искат парите си. Законът обаче ясно казва, че гарантирани са само влоговете до 196 000 лв. Останалите – да са мислили.

Възможно е и изплащането им в пълен размер, но това ще е или за сметка на акционерите, или на държавата, т.е. на нас данъкоплатците.

Затова вариант е големите вложители да станат акционери в банката, като срещу сумите над гарантираните им се предоставят акции. Така хем банката ще продължи да съществува, хем държавата няма да се ангажира с покриването на дупката в КТБ.

Към момента книжата на банката не се търгуват на Българска фондова борса, като са спрени от сделки още месец. Последната сделка при тях бе на цена от 87 лв. за брой.