Нелсън Бънкър Хънт е роден в Ел Дорадо, Арканзас, но по душа той винаги е бил тексасец – петролен магнат, който за кратко време е най-богатият мъж в света.

Тексаската фамилия Хънт е легендарна и води началото си от търсача на нефт Х.Л. Хънт, който натрупва състояние от новооткритото през 20-те години на миналия век петролно поле Източен Тексас и който през живота си има 15 деца от три съпруги. От тях Нелсън Бънкър, който почина тази седмица на 88 г., се оказва крушата, която пада най-близо до дървото.

Той също се впуска в петролния бизнес, но опитва късмета си без успех в Пакистан и Саудитска Арабия, преди да се натъкне на своя Ел Дорадо в Либия през 1961 г., с откриването на огромните петролни залежи Сарир, които все още се водят най-голямото петролно поле в Северна Африка.

Hunt International Petroleum, която той основава с братята си Ламар и Уилям Хърбърт, го прави невероятно богат, поне докато Муамар Кадафи не взема властта в Либия и национализира Сарир.

Това обаче не спира непоколебимия Хънт, който се заема с други петролни проекти и диверсифицира дейността на компанията с печеливши странични дейности като отглеждане на добитък, минна дейност и недвижими имоти и като собственик на породисти коне.

На върха на славата си Хънт притежавал огромни петролни полета и земеделска земя по света, както и ранчото Circle T, което се намира на 50 км от Тексас. За някои Нелсън е бил истинският Джей Ар Юинг от популярния телевизионен сериал "Далас", пише Independent.

Вижте още: Пет богати фамилии, които изгубиха всичко

След това го застига нещастие, пред което дори и загубата на активите му в Либия бледнее. В началото на 70-те години братята започват да купуват големи количества сребърни фючърси, първоначално привидно като хеджираща позиция.

До края на десетилетието изкупуването се превръща в опит за притискане на световния пазар на сребро, чиято цена скача в началото на 80-те години до над 50 долара за тройунция. По някои оценки братята Хънт контролирали близо половината от среброто за доставка в света на стойност 7 млрд. долара.

На 27 март 1980 г. обаче - дата, която влиза в аналите на пазарните катастрофи като “Сребърния четвъртък”, спекулативният опит на братята Хънт рухва, а с това изчезват и по-голяма част от парите им. Федералният резерв на САЩ вдига драстично лихвите, за да се бори с инфлацията и сребърният балон се пука.

В този ден братята Хънт не успяват да покрият различни марджин колове и активи, които на хартия стрували 7 млрд. долара, и те изведнъж се превръщат в дълг за 1.7 млрд. долара.

Глоби, искове и съдебни дела поглъщат по-голяма част от оставащото богатство на братята Хънт. Най-хубавите активи на фамилията са разпродадени, а Нелсън Бънкър в крайна сметка е принуден да подаде заявление за фалит, като в крайна сметка през 1989 г. състоянието му се стопява до едва 10 млн. долара. Въпреки това навиците му изобщо не се променят.

Вижте още: Най-големите губещи на финансовите пазари

“Един милиард долара не са това, което бяха,” коментира той по време на финансовите си проблеми. По време на изслушване в Конгреса около катастрофата със среброто Хънт е запитан за богатството си. “Не разполагам с цифрите в момента,” отговаря той. “Хората, които знаят колко са богати, обикновено не са много богати.”

Неговите огромни амбиции отговаряли и на огромната му фигура (Хънт тежал 125 кг), и на неговата ексцентричност. Въпреки богатството си, той често летял в икономична класа и дори използвал метрото, когато ходел в Ню Йорк.

Нелсън Бънкър бил заклет консерватор, който ненавиждал наравно комунизма и правителството на САЩ. Той също така финансирал експедиции за откриването на Титаник и Ноевия ковчег.

Хънт също така подпомага финансово заснемането на филма "Исус" от 1979 г., който, според авторите му, е най-гледаният филм в историята, видян от 3 милиарда души и преведен на почти всеки език.

Всеки от тримата братя Хънт имал особени лични интереси. Ламар, който умира през 2006 г., бил спортен предприемач, който помага за основаването на Националната футболна лига (НФЛ) и също така на европейския футбол в САЩ.

Уилям Хърбърт, който е момента е единственият жив от тях, се занимавал сериозно с недвижими имоти. Що се отнася до Нелсън Бънкър, неговата страст били състезателните коне.

На върха на славата си той притежава над 1 000 расови коне в конюшни по цял свят. Негови коне са печелили над 100 големи състезания.

По-голяма част от богатството на Хънт вече е изчезнало, но през 2000 г. той все още купувал коне. “Наистина не знам нищо,” казва той в изслушането си пред Конгреса, свързано с аферата със среброто. “Просто се опитвам да спечеля няколко конни надбягвания.”

Дори и без Нелсън Бънкър, легендарната история на фамилията Хънт продължава, като дори може да се каже, че тя описва пълен кръг. Петролът е първото нещо, което прави фамилията богата и сега петролът може да възстанови това богатство.

Навремето е било петролното поле Източен Тексас, а сега е новият петролен Ел Дорадо на САЩ - Северна Дакота. През 2012 г. Уилям Хърбърт продава дела на компанията си в петролното поле Bakken за 1.45 млрд. долара, с което увеличава личното си състояние до около 3 млрд. долара.

Така за първи път от четвърт век Хънт, който в момента е на 84 г., се завърна в класацията на най-богатите хора в САЩ.