Азиатските индекси се повишиха за четвърти пореден ден, след като Standard & Poor’s 500 се повиши и вече е много близо до тестване на историческия си максимум.

Оптимизмът се предопределя от добрите резултати, изнасяни от щатските компании и данните за щатската икономика преди решението на Фед. Потребителското доверие в САЩ се е повишило през октомври до най-високата си стойност от седем месеца насам.

Щатският индекс S&P 500 завърши вчерашния ден с повишение от 1.2%. Фючърсите му се понижиха с 0.3% днес.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.4% към стойността си днес до ниво от 139.32 пункта.

„Добрите данни за потребителското доверие, в съчетание с очакванията за неутрални коментари от страна на Фед, инициираха ръст за щатските пазари“, коментира Джаспър Лоулър, анализатор в CMC Markets Plc, цитиран от Bloomberg.

“Докато Фед потвърждава тезата за запазване на лихвите при ниски нива, пазарът най-вероятно ще има достатъчно основание да продължи да се повишава“, допълва още специалистът.

Японският Topix се повиши с 0.7%, подкрепен от добрите резултати на Nomura Holdings Inc., откъдето отчетоха по-добра от очакванията печалба и индустриалното производство се повиши през септември.

Южнокорейският Kospi добави 0.7% към стойността си, а австралийският S&P/ASX 200 добави 0.2% към стойността си.

Близо 79% от компаниите от S&P 500, изнесли своите резултати до момента, са превишили средните очаквания на анализаторите за печалба, докато 62% от тях са превишили прогнозираните приходи от продажби. Печалбите са се повишили средно с 6.3% през третото тримесечие, а продажбите с 4.1%.

Очакванията на пазара са днес Фед да прекрати програмата си за обратно изкупуване на активи и да обяви, че ще „запази ниски лихвите за продължителен период от време“.