В исторически план ноември е един от най-добрите месеци за щатските инвеститори, следващ традиционно лошия октомври. Два факта допринасят за това.

На първо място, ноември е вторият най-добър по историческо представяне месец през последните 20 години и на второ място, започва най-добрият шестмесечен период за пазара от 1950 година насам.

Секторите, които в най-голяма степен биха могли да се възползват от силно представяне на пазара през този месец, може да са цикличните сектори и тези, насочени към потребителски стоки.

Технологичните компании също обикновено се справят добре през зимните месеци. Старо правило гласи: „купувайте технологични акции през ноември и продавайте през май“.

Потребителите най-вероятно ще се насочат традиционно към покупките на технологични продукти и електроника за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Китайският онлайн търговец Alibaba, който грабна вниманието на медиите с проведеното най-голямо в историята първично публично предлагане, планира „китайски черен петък“ на 11 ноември. Малко преди това, на 4 ноември, компанията ще оповести първите си тримесечни резултати като публично търгувана.

Няколко са рисковете обаче, които остават пред месеца. На първо място, ноември започва с исторически рекорди за индексите Dow Jones и Standard & Poor's 500, което може да представлява някакъв временен връх, който да не бъде преодолян.

На второ място, ноември ще е първият месец от доста време насам, в който няма да има обратни изкупувания на активи от страна на Фед на стойност милиарди долари. На срещата си в края на миналия месец Фед напълно премахна стимулите за щатската икономика.

Следващата стъпка е инвеститорите да започнат да очакват повишение на лихвите, като всякакви по-добри данни за икономиката могат да водят до подобни асоциации в бъдеще.

Икономическата ситуация в Европа продължава да е тревожна, което може да въздейства и върху водещата световна икономика преди ключови празници в края на годината.