Приятелят милиардер на Александра Толстой, която преди време се оплака, че не може да оцелява с 10 000 паунда (15 900 долара) на седмица, е обжалвал решението на Върховния съд в Англия, с което се замразяват неговите активи.

Сергей Пугачов, известен преди време като “банкера на Кремъл”, е обвинен в присвояването на 2.5 млрд. долара от руската Межпромбанк, която той основава и която впоследствие фалира.

Съдебни действия срещу олигарха, който преди време бе на 50-о място сред стоте най-богати руснаци в класацията на Forbes, се водят в Лондон и в Москва.

Неговата партньорка Александра Толстой, която е далечен потомък на руския писател Лев Толстой, разкритикува решението на съда, което забранява на двойката да разпродава активи и ограничава седмичните им разходи до 10 000 паунда.

Вижте още: Да имаш баща милиардер (снимки)

Тя притежава голяма къща в Лондон, тристайна вила в Оксфордшир и замък на 15 акра в Ница. Това е едно от едва трите подобни имения на Лазурния бряг. Елтън Джон притежава едно от другите две.

Г-жа Толстой има три бавачки, които се редуват в грижите за нейните три деца, плюс камериерки, охрана, шофьори, градинари, лекар и личен фитнес треньор.

Когато замразяването на активите бе наложено през лятото, тя се оплака, че това е една “драконовска заповед, идваща от една корумпирана страна (Русия)”.

“Просто оцеляваме в момента,” заяви Толстой пред Daily Mail, докато в същото време признава, че е пристрастена към купуването на дрехи.

Тя добавя: “Сергей ми прави забележки за това, че купувам прекалено много, но казва, че не трябва да се срамуваме от нашия начин на живот и да, аз обичам да пазарувам.”

Наложеното ограничение от 10 000 паунда седмични разходи не включва съдебните разходи.

Пугачов основава Межпромбанк през 1992 г., като той е част от най-близкото обкръжение на бившия руски президент Бориц Елцин.

Той се сближава и с настоящия президент Владимир Путин, но през 2011 г. бяга в Лондон, използвайки дипломатически паспорт.

През 2008 г. Межпромбанк получава 1.5 млрд. долара спасителни средства от руското правителство, но през 2010 г. фалира със загуби в размер на близо 1 млрд. долара.

Агенцията за гарантиране на депозитите в Русия, която става собственик на активите на банката, твърди, че Пугачов е използвал неправомерно част от парите, за да си купи частен самолет Falcon 2000 и яхта.

Вижте още: Съпруга получи 33 млн. долара за развод, нарече сумата „срамна”

Днес неговите адвокати обжалват наложената заповед за замразяване на активите му.

Според Пугачов действията срещу него са политически мотивирани, а той няма нищо общо с банката от 2001 г.

Той твърди, че фалитът на банката е в резултат на опитите на Кремъл да присвои неговите контролни пакети в две от най-големите руски корабостроителници на занижени цени.

Според Пугачов в Русия в момента има феодализъм, в който бизнесмените са “крепостници” на Путин, за който нито една компания не е недостижима.

От Агенцията за гарантиране на депозитите отхвърлят тези твърдения и заявяват, че Межпромбанк е получила възможност да отложи плащанията си.

Чак когато банката отново не погасява задълженията си, Централната банка на Русия губи търпение и отнема лиценза й.