Европа е изправена пред риска да има „изгубено десетилетие“, коментира финансовият министър на САЩ Джак Лю малко преди срещата на Г-20. Така той атакува финансовата политика на най-големия конкурент на щатската икономика – икономиката на еврозоната.

Изказването на Лю идва вследствие на недоволството му, че САЩ отново се очаква да е локомотив на ръста и възстановяването на световната икономика.

„Накратко, статуквото в политиката на Европа не е съдействало за общата цел на страните от Г-20 за постигане на глобален и балансиран ръст“, коментира Лю, цитиран от финансовото издание CNBC. “Въпреки че ЕЦБ е предприела стъпки за стимулиране на ръста, това, само по себе си, без съпътсващи политики, не е достатъчно“, допълва още Лю.

„Допълващи мерки от местните власти в страните членки на еврозоната са необходими, за да се намалят рисковете регионът да изпадне отново в рецесия. Светът не може да си позволи едно загубено десетилетие в Европа“, смята Лю.

Коментарите на щатския финансов министър сочат опасенията на САЩ, че слабостта на икономиките в Европа ще засегне ръста на глобалната икономика. Той изразява също така недоволство, че някои страни (особено Германия) са против използването на възможностите на фискалната политика.

Изказването на Лю може да инициира остър диалог между президента на САЩ Барак Обама и немския канцлер Ангела Меркел на предстоящата среща, според политически наблюдатели.

„Светът разчита САЩ да поведе световното възстановяване“, коментира Лю. „Но не може да се разчита на САЩ да расте с такива темпове, че да компенсира слабия ръст на водещи световни региони“.

Лю призова Европа да използва всички лостове на фискалната политика, както и структурни реформи, за да стимулира ръста. Посланието към Япония бе, че САЩ подкрепя агресивната монетарна политика, но при условие, че страната продължава със структурните реформи, свързани с търговията и регулацията на компаниите.