В парламентарно риалити ще се впуснат депутатите след промени в правилника им. В четвъртък специалната комисия, която се занимава с изготвянето на устава на НС, прие предложение на АБВ за нов начин на ефирно излъчване на работата в парламента.

Той е заимстван от ЕП, където заседанията, както и дейността на комисиите, се филмират и излъчват по специален канал, като всеки има право да поиска и запис от определено заседание, пише „Монитор".

Според новоприетия текст от правилника на родните депутати откритите парламентарни заседания трябва да се предават постоянно по телевизията, така че всеки гражданин да може да наблюдава избраниците си.

В момента работата на законодателите се излъчва по специален канал на БНР, както и на интернет сайта на парламента. Комисията обаче реши, че за в бъдеще това ще става и по парламентарен телевизионен канал, като сигналът се предоставя за свободно и безплатно ползване.

Със задачата ще трябва да се нагърби БНТ, която и в момента снима постоянно заседанията, макар картината да се излъчва само на територията на НС и да се архивира за нуждите му.

Малко след гласуването му комисията осъзна, че предложението не е добре прецизирано. Не стана ясно дали заседанията ще се излъчват по някой от каналите на БНТ или ще трябва да се създаде отделна честота.

В крайна сметка се взе решение днес да бъде изслушан представител на медията и да се стигне до финално определяне на правилата.

Окончателното решение дали парламентарният „Биг Брадър", както го определиха някои депутати, ще стане факт, ще бъде взето в пленарната зала най-вероятно другата седмица.

На вчерашното заседание на комисията отпадна идеята на ГЕРБ НС да може да заседава и без кворум и да обсъждат законопроекти, но без да се гласуват, дори ако в залата липсва необходимият брой народни представители. Вместо това от ГЕРБ настояха кворумът да няма значение само за парламентарния контрол.

Министрите обикновено отговарят на въпросите в НС пред почти празна зала, защото проверка на кворум може да се прави преди гласуване на законопроект и липсата на депутати не може да провали контрола над изпълнителната власт.

От БСП се възмутиха, че предложението регламентира отсъствията от работа на народните избраници. Текстът все пак не мина, защото депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов закъсня за заседанието. Очаква се обаче в пленарната зала предложението да срещне необходимата подкрепа.

Препъникамък в работата на депутатите, които изработват парламентарния правилник, се оказа броят на постоянните комисии в НС. От ГЕРБ предлагат те да са 20 вместо досегашните 23. Причината - според правилата депутатите не могат да участват в работата на повече от две постоянни комисии, което ще възпрепятства малките парламентарни групи да се включат в дейността на всички.

Наименованията на комисиите и функциите им предизвикват разгорещен дебат и втори ден народните представители не можаха да си стиснат ръцете за тях. За сметка на това комисията реши още при дебатите по предложения при приемането на законопроектите на второ четене, когато по-активни по традиция са представителите на опозицията, времето за изказване на депутатите да бъде орязано от 5 минути на 3 минути.