Азиатските индекси се повишиха, след като щатските достигнаха нови рекордни стойности вчера, а централната банка на Китай е инжектирала нови ликвидни средства във водещите банки.

Цената на петрола се повиши за втори пореден ден, като японската йена нарасна за пръв път от седем дни насам. Фючърсите на суровината добавиха 0.6% към стойността си и вървят към първото си седмично повишение от септември насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.3% към стойността си, след като вчера щатският S&P 500 приключи при нов исторически рекорд от 2 052.75 пункта. При нова рекордна стойност сочат отваряне за индекса фючърсите му, които се търгуват при нива от 2 056 пункта.

Индексът Hang Seng Index добави 0.3%, неутрализирайки загубата си за седмицата до 2.8%.

Шанхайският основен индекс се повиши с 1%, като от началото на годината показателят е добавил 17% към стойността си.

Японският Topix отбеляза близък до нулата ръст, като се насочва към първото си седмично понижение от 24 октомври насам. Индексът Nikkei 225 е най-добре представящият се индекс на основен пазар през това тримесечие.

Фючърсите на петрола тип брент се повишиха с 0.8% в Лондон и се търгуват при нива от 79.50 долара за барел с доставка през януари.

Половината от анализаторите очакват страните от ОПЕК да намалят производството си на срещата си във Виена през този месец. Последната среща, на която анализаторите са били толкова разделени по отношение на бъдещата политика на картела, е била в края на 2007 година.

Златото се търгува без съществена промяна при ниво от 1 195 долара за унция с незабавна доставка, докато среброто се търгува при нива от 16.30 долара за унция.