Смартфоните са неизменна част от съвременния живот. Прекомерното им ползване обаче има и една друга страна - пристрастяваме се към тях.

Най-вероятно повече от 90% от запитаните потребители на смартфони ще кажат, че не са пристрастени към устройствата си. Дали това обаче е наистина така?

Ето някои въпроси, отговорите на които биха могли да ви помогнат да сте по-обективни в преценката си:

„Прекарвате ли повече време на смартфона си, отколкото реално осъзнавате?“, „Чувствате ли се неловко, когато смартфонът ви не е във вас?“. Ако отговорът на тези въпроси е „да“ , то е възможно да имате сериозен проблем и да сте пристрастени към устройството.

А ето и останалите признаци:

1. Поглеждате към смартфона си, за да видите каква е температурата навън и какво е времето, вместо да погледнете през прозореца или да излезете на терасата. Същото правите и за да се информирате колко е часъг – гледате смартфона вместо часовника на ръката си.

2. Налага ви се да кажете на половинката си да оставите смартфоните, за да гледате любимия си сериал или да вечеряте.

3. Отговаряте на e-mail, докато сте на релаксиращ масаж.

4. Когато на децата ви се налага да ви пращат текстови съобщения, защото знаят, че едва ли ще обърнете внимание на нещо извън вашия смартфон.

5. Надявате се да ви хване „червена вълна“ по пътя към вкъщи, за да можете да отговорите на текстови съобщения или да постнете в социалната мрежа.

6. Когато детето ви ви рисува за пръв път с телефон в ръка.

7. Ако грабвате смартфона си, след като се събудите, преди да отидете до банята.

8. Спите със смартфона си под възглавницата, за да не пропуснете нищо.

9. Избирате облеклото си въз основа на най-удобни за смартфона джобове.

10. Гледате снимки на смартфона си, вместо да се наслаждавате на моментите, които ви заобикалят.